Misstanden zwaar bestraffen

24 maart 2017

De vleessector is weer negatief in het nieuws. Eerder deze week vanwege een corruptieschandaal met bedorven vlees in Brazilië, nu door afschuwelijke beelden van dierenmishandeling in de grootste varkensslachterij in België. Brazilië konden we nog afdoen als ‘gelukkig niet in Nederland’, maar helaas kunnen we nu niet meer wegduiken.

Nederlandse slagers die te goeder trouw het Duroc-varken verkopen, juist omdat het dier met zorg wordt gefokt, reageerden gisteren geschokt op de beelden die via Animal Rights naar buiten waren gebracht. Duroc d’Olive laat weten onmiddellijk te stoppen met de slacht van de dieren in Tielt en laat in een advertentie weten de beelden met diepe walging te hebben bekeken.

De Nederlandse Vereniging Varkenshouders zegt misselijk en doodziek van de beelden te zijn geworden. ‘Onze leden schamen zich tot op het bot voor wat er op de beelden is te zien’, zeggen voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Ook brancheorganisatie KNS en De Keurslagers laten in reacties hun afschuw horen, maar het leed is helaas weer geschied. Wat is dat toch vreselijk voor al die dierhouders, slachterijen en slagers die wel volgens alle regels werken en iedere dag opnieuw zorgen voor een eerlijk(e) product(ie). Gelukkig is dat nog altijd de meerderheid en worden de misstanden gepleegd door de rotte appels in de sector, maar toch…

Weer heeft de vleessector een deuk in het imago opgelopen. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Dat blijkt ook nu weer. Het is absoluut zaak dat de Belgische autoriteiten hier keihard optreden en dat deze overtreders zwaar worden gestraft. Trek ze aan hun oren!

Altijd op de hoogte blijven?