'Minder vlees eten is niet nodig

attachment-001_food-image-VLS4974I01

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

WAGENINGEN – Minder vlees eten om de voedselprijzen in te dammen, is niet nodig. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning van de Wageningen Universiteit.

Volgens hem zijn de huidige tekorten aan graan vooral te wijten aan de afgelopen droogte in Australië en het feit dat een derde van de graanoogst in de VS wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Tijdelijk

‘De stijging van de voedselprijzen is tijdelijk’, zegt Koning in dagblad De Pers. ‘Het gaat om kleine tekorten die tot grote prijsstijgingen leiden, omdat mensen nu eenmaal niet zonder eten kunnen. In het verleden hadden we buffervoorraden om een terugval in de productie op te vangen. Die zijn afgeschaft omdat we geloofden in een internationale vrije markt. Daar plukken we nu de zure vruchten van.’

Ruimte

De markt zal het tekort de komende jaren weer oplossen, verwacht Koning. ‘Hoge prijzen maken het aantrekkelijk nieuwe landbouwgrond aan te leggen, op de savannes in Brazilië, in de regenwouden. Er is nog ruimte genoeg. Dan zullen de prijzen weer zakken.’

Wel zal de wereldbevolking op de langere termijn zijn vleesconsumptie moeten matigen, vindt Koning. ‘Als het inkomen stijgt, gaan mensen meer vlees eten. Koeien, varkens en kippen moeten ook eten. Voor een stuk biefstuk, dat evenveel calorieën bevat als een brood, is tien keer zoveel graan nodig.’

Rundvlees uit Argentinië, Australië en Mongolië mag overigens wel weer: ‘Die landen bestaan voor een groot deel uit karig grasland waar je niet veel anders kunt dan koeien neerzetten. Dát rundvlees is heel efficiënt aldus Koning.

Lees ook:

Consument bezorgd over prijs eten (17 april 2008)

EU produceert 47 miljoen ton vlees (14 april 2008)

Minister: 'Eet minder vlees' (13 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over minder vlees

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld'.

Stem hier

Meer over
Lees ook
Jos Goebbels: ‘Met herstel economie gaat vleesverkoop weer stijgen’

Jos Goebbels: ‘Met herstel economie gaat vleesverkoop weer stijgen’

De Nederlandse vleessector verwacht dat de verkopen van vlees de komende jaren weer gaat stijgen. Volgens voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft de daling van de vleesverkoop laatste jaren vooral een economische oorzaak.‘Vanaf 2008 zie je een lichte daling, met name aan de onderkant van de markt. We verwacht...

Vleesverkoop getroffen door verdwijnen van C1000-supermarkten

Vleesverkoop getroffen door verdwijnen van C1000-supermarkten

Het verdwijnen van C1000, met zijn scherpe aanbiedingen, is één van de oorzaken van de dalende consumptie van vlees in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie over vleesverkopen in 2014.Het volume verkocht vers vlees kelderde in vergelijking met 2011 met 9,7 procent....

Slagersmonitor 2014: marktaandeel slagers licht gestegen

Slagersmonitor 2014: marktaandeel slagers licht gestegen

Ondanks een afname van het aantal ambachtelijke slagerijen met 6 procent en een krimpende markt, is het marktaandeel van slagers in 2014 ten opzichte van 2011 met een index van 101 licht gestegen. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek Slagersmonitor 2014 dat onafhankelijk onderzoeksbureau GfK heeft gepresenteerd aan zijn opdrachtgever, de Koninklijke...