Meerdere BBQ-wedstrijden in Nationaal Park De Hoge Veluwe

31 oktober 2023 Gastropedia
De BBQ stond centraal op 28 oktober in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Bijna 1500 BBQ-enthousiastelingen en toeschouwers verzamelden zich voor twee Nederlandse BBQ Kampioenschappen. BBQ-team De Smaakmakers won het Open NK Culinair Wild BBQ en het Dutch BBQ Team won het Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023

Open NK Culinair Wild BBQ

Voor het Open NK Culinair Wild BBQ moesten de teams aan slag met onder andere met een hele haas en een wilde eend die nog in de veren zat. Tijdens de BBQ-wedstrijd presenteerden twaalf BBQ-teams vier culinaire wildgerechten met bijpassende garnituren en sauzen, aan de vakjury, die bestond uit gecertificeerde WBQA juryleden, leden van Dutch Cuisine en andere culinaire en BBQ-specialisten.

Het winnende Team De Smaakmakers uit België wist zich te onderscheiden met gewaagde smaakprofielen en culinaire creativiteit. Hun gerechten met wild zwijn, eend, hert en de inhoud van de Mystery Box waren volgens de jury opvallend goed uitgevoerd en strak gepresenteerd.  BBQ team Porkies werd nipt tweede en maakte indruk met hun gebruik van lokale ingrediënten en sterke grilltechnieken." Hun gerechten waren vol van smaak en technisch uitstekend uitgevoerd", aldus de jury.

Verschillende categorieën

Naast de overall titel waren er ook prijzen te verdienen in de verschillende categorieën. Team Porkies won de categorie wilde eend, De Smaakmakers de categorie wild zwijn stoofgerecht en De Wilde Slager was het beste in de categorie hertenrug. De laatste categorie was de Mystery box, gevuld met onder andere een hele haas (nog in zijn vacht), minigroenten, bloemen en ingelegde delicatessen. Het Dutch BBQ Team schreef deze categorie op zijn naam.

Uitslag Open NK Culinair Wild BBQ

De jury roemde het uitzonderlijke hoge niveau van de bereide gerechten van vrijwel alle deelnemende teams. Hieronder de complete uitslag van het Open NK Culinair Wild BBQ

Categoriewinnaars

 • Beste stoofgerecht met Wild Varken 2023, powered by Degens Kruiden & Specerijen. Gewonnen door De Smaakmakers
 • Beste Mystery-box gerecht  2023, powerd by Puur Groenten. Winnaar Dutch BBQ Team
 • Beste Hertenrug gerecht 2023, powered by Culinaire Saisonnier. Winnaar De wilde slager
 • Beste gerecht van Wilde Eend 2023, powered by Slagerij Wilbrink. Winnaar BBQ team Porkies
 • Motivatieprijs Wild BBQ 2023, powered by www.gastropedia.nl. Winnaar De Brabantse BBQ Brothers

Overall winnaars

 • 1e prijs: Open Nederlands kampioen CULINAIR WILD BBQ 2023 powered by Nationaal Park de Hoge Veluwe. Gewonnen door De Smaakmakers uit België.
 • 2e prijs: Open Nederlands kampioen CULINAIR WILD BBQ 2023 powered by Nationaal Park de Hoge Veluwe. Gewonnen door BBQ team Porkies
 • 3e prijs: Open Nederlands kampioen CULINAIR WILD BBQ 2023 powered by Nationaal Park de Hoge Veluwe. Gewonnen door Team  Dutch BBQ Team

"Het hele evenement was een waar spektakel in een adembenemende setting", aldus de organisator Gastropedia. "We kijken nu al uit naar volgend jaar. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt dat op 26 oktober 2024."

Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023

Naast de NK Wild BBQ wedstrijd vond op De Hoge Veluwe ook de finale van de competitie Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023 plaats. Om kans te maken op deze titel moesten de BBQ-teams aan minstens drie wedstrijden binnen deze competitie deelnemen. Het beste Nederlandse team in de eindstand wint uiteindelijk de titel Nederlands Kampioen Culinair BBQ 2023.

Op 28 oktober vond de laatste wedstrijd van de competitie plaats. Het Dutch BBQ-team won deze finale. Nadat de resultaten van de beste drie wedstrijden bij elkaar waren opgeteld bleek dat dit team ook de winnaar van de titel was. President en WBQA voorzitter Wim Vink reikte prijs uit aan het Dutch BBQ Team.

Finale wedstrijd

 1. Dutch BBQ Team
 2. Wettels on Fire
 3. Fiveq Barbequeteam

Uitslag Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023

 1. Dutch BBQ Team
 2. Serious Hot Fools
 3. Bûtenshûs Kokkerelle

Altijd op de hoogte blijven?