Medewerkers Unox staken opnieuw

6 november 2017

Medewerkers van Unox in Oss leggen maandagavond opnieuw voor 24 uur het werk neer na eerder vrijdag al actie te hebben gevoerd.

De actievoerders eisen werkzekerheid en behoud van arbeidsvoorwaarden, nu moederbedrijf Unilever de vestiging wil verkopen aan vleesverwerker Zwanenberg, meldt het ANP. Door de actie zullen in de fabriek slechts beperkt soepen, sauzen en rookworsten kunnen worden geproduceerd.

Zwanenberg wil soberder arbeidsvoorwaarden

De Unox-fabriek in Oss telt zo’n 300 medewerkers. Zij komen per 1 januari in dienst bij Zwanenberg. Dat bedrijf wil sommige arbeidsvoorwaarden versoberen, waaronder de pensioenen. De vakbonden willen onder meer dat Unilever als verkopende partij de Unox-werknemers daarvoor compenseert. Vrijdag werd daarom ook al gestaakt.

attachment-001_food-image-VLS4184I01 (© )

‘Duizenden euro’s inleveren’

Unilever heeft na de actie van vrijdag geen enkele handreiking gedaan, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. ‘Maar deze loyale medewerkers menen het. Ze voelen zich aan de kant gezet en niet serieus genomen. Er is geen reden waarom zij duizenden euro’s in moeten leveren en terug moeten in arbeidsvoorwaarden.’

Productieafspraken

De vakbond wijst daarbij onder meer op de productieafspraken die Unilever en Zwanenberg voor een periode van tien jaar hebben gemaakt. Die zouden het volgens FNV mogelijk moeten maken op zijn minst garanties af te geven dat de werkgelegenheid in de fabriek van Unox behouden blijft.

‘Meer stakingen niet uit te sluiten’

Suijker zei niet uit te sluiten dat het personeel in Oss in de komende dagen nog een keer tijdelijk het werk neerlegt als Unilever niet over de brug komt. Een staking voor onbepaalde tijd is deze week nog niet aan de orde, zei hij.

Altijd op de hoogte blijven?