Marel neemt Nederlandse fabrikant van eendenverwerkingssystemen over

25 januari 2021 Redactie Vlees
Foto: Marel

Marel gaat Poultry Machinery Joosten B.V. (PMJ) overnemen. PMJ is een wereldwijde leverancier van geavanceerde verwerkingssystemen voor de eendenindustrie. Met de overname willen beide bedrijven hun verder groeien en een meerwaarde bieden aan zowel huidige als toekomstige klanten.

Het in Opmeer gevestigde Poultry Machinery Joosten B.V. heeft veertig medewerkers in dienst. Het familiebedrijf levert verwerkingssystemen en -diensten voor eenden en ganzen. Na de oprichting in 1998 groeide PMJ uit tot een wereldleider in oplossingen voor de verwerking van watervogels. De jaarlijkse inkomsten bedragen ongeveer 5 miljoen euro.

Samen sterker

PMJ's productportfolio van primaire verwerking, inclusief waxen en panklaar maken, past binnen Marels ambitie om de enige volledige leverancier van eendenverwerkingssystemen te worden. Zo kan Marel het klantenbestand in het eendensegment uitbreiden, het wereldwijde verkoop- en servicenetwerk benutten en uitbreiden naar nieuwe markten. Samen zullen de twee bedrijven de eendenmarkt moderniseren in samenwerking met hun klanten.

Het managementteam van PMJ blijft in functie en zorgt voor bedrijfscontinuïteit voor medewerkers en klanten.

Groeiende markt

De wereldwijde markt voor eendenvlees is een grote en groeiende markt, met een geschatte waarde van ongeveer 6 miljard euro. Het jaarlijkse volume eendenvlees is momenteel 4,5 miljoen ton, waarvan 70 procent wordt afgezet in China, waar Marel al een gevestigde naam is. PMJ heeft langdurige relaties opgebouwd met veel van de grootste eendenprocessors ter wereld, en samen met Marels wereldwijde verkoop- en servicenetwerk en digitale platforms kan het wereldwijde bereik worden vergroot en de klantenondersteuning versterkt.

Roger Claessens, EVP Poultry bij Marel, zegt: “De overname van PMJ is een logische stap om naast vleeskip en kalkoen de derde Marel pijler binnen poultry processing uit te breiden. Technische expertise en continue productinnovatie zijn kenmerkend voor zowel PMJ als Marel. De hoge kwaliteit van PMJ systemen weerspiegelt de 23 jaar toewijding van het bedrijf. Door gezamenlijk onze inspanningen en voortdurende focus op innovatie te combineren, kunnen we sterker opereren om de eendenindustrie te transformeren in samenwerking met onze klanten.”

Bas van der Veldt, CEO van PMJ, vult aan: “We zijn trots op PMJ en op wat we met al onze trouwe medewerkers en klanten wereldwijd hebben bereikt. Onze expertise in verwerkingstechnologie, onze innovatieve oplossingen en onze ervaren medewerkers, gecombineerd met Marels brede verwerkingskennis en wereldwijde dekking, zal de volgende stap zijn om ons klantenbestand nog beter van dienst te zijn.”

Altijd op de hoogte blijven?