John Bean Technologies Corporation (JBT) fuseert mogelijk met de IJslandse machinebouwer Marel. Het Amerikaanse foodtechnologiebedrijf heeft voor de derde keer een voorstel gedaan om alle aandelen over te nemen. JBT wil met Marel samengaan onder de naam JBT Marel Corporation. Dat maakte Marel 19 januari bekend op de website.

JBT deed eind 2023, op 24 november en 13 december, al twee keer eerder een voorstel om de aandelen over te nemen, maar Marel’s Raad van Bestuur wees deze af. In het nieuwe voorstel stelt JBT voor om alle uitgegeven en uitstaande aandelen in Marel over te nemen voor 3,60 euro per aandeel. De Raad van Bestuur staat dit keer wel open voor nadere gesprekken met JBT. Niet alleen vanwege de geboden prijs, maar ook vanwege de toezeggingen die JBT heeft gedaan aan de aandeelhouders waaronder het voortbestaan van de merknaam Marel .

De twee partijen gaan met elkaar in gesprek en voeren een wederzijds bevestigend due diligence-onderzoek uit. Ook moet Eyrir Invest hf., eigenaar van 24,7 procent van de aandelen in Marel, akkoord gaan met het samengaan van de bedrijven. Afhankelijk van de uitkomst moet de fusie tussen Marel en JBT in het eerste kwartaal van 2024 plaatsvinden.

Verklaring Raad van Bestuur

“Na een periode van constructieve discussies hebben we een herzien voorstel ontvangen van JBT om een fusie aan te gaan met Marel”, zegt voorzitter Arnar Thor Masson over het nieuwe bod. “De Raad van Bestuur heeft het voorstel zorgvuldig beoordeeld en is, hoewel het blijft geloven in de op zichzelf staande strategie van Marel, van mening dat er overtuigende logica zit in de combinatie voor de aandeelhouders van Marel en haar stakeholders. De voorgestelde voorwaarden zijn aantrekkelijk en bieden de aandeelhouders van Marel de mogelijkheid om te participeren in toekomstige waardecreatie. Daarom ondersteunt het bestuur de samenwerking met JBT op het gebied van bevestigend due diligence-onderzoek en de afronding van het formele bod op Marel onder deze voorwaarden.”

Marel

Marel levert machines voor de pluimvee-, vlees- en visindustrie over de hele wereld. Het team van Marel bestaat uit 7000 medewerkers opererend vanuit 32 landen en een netwerk van meer dan 100 agenten en distributeurs. Het IJslandse bedrijf behaalde in 2023 een omzet van 1,7 miljard. Het nieuwe voorstel van JBT waardeert Marel op 2,7 miljard euro, inclusief de bestaande nettoschuld van circa 850 miljoen euro.

Bron: Marel

Altijd op de hoogte blijven?