Kuijpers Kip genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar

3 maart 2020

Pluimveehouderij Kuijpers Kip is genomineerd voor Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020. Dat maakt de jury onder leiding van Marc Calon (LTO) bekend. De vleeskippenboerderij neemt het op tegen een glastuinhouder, een eierboer, een melkveehouder en een tuinder.

De Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020 wordt dit jaar voor de 25e keer gekozen. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury. Deze kijkt naar het bedrijf, naar bijvoorbeeld continuïteit, financiën, en productievolume, en naar de ondernemer, naar onder andere de toekomstvisie en innoverend vermogen. Uiteindelijk blijven er vijf genomineerden over. Bij deze ondernemers komt de jury op bezoek. De uiteindelijke winaar ontvangt 12.500 euro. Daarnaast kan er ook online op deze genomineerden gestemd worden. Degene met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs van 2500 euro. 26 maart vindt de prijsuitreiking plaats.

De genomineerden

Een van de genomineerden is pluimveehouderij Kuijpers Kip van de familie Kuijpers. Zij hebben in totaal 85.000 vleeskuikenouderdieren en 250.000 vleeskuikenplaatsen. Het vlees van de kippen wordt verkocht onder het merk De Kloeke Kip. “Wij willen betaalbaar en duurzaam kip produceren voor iedereen”, zegt Marcel Kuijpers op de website van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar.

De familie onderscheidt zich door de korte keten, waarbij vrachtwagentransport zoveel mogelijk wordt uitgebannen. Daarnaast krijgen de dieren geen antibiotica. De stallen zijn niet voorzien van een gasaansluiting of andere brandstof, de verwarming gebeurt via de luchtwasser die de warmte van de grote kuikens recycled.

(Het artikel gaat verder onder de video)

De andere vier genomineerden zijn: 

  • Buysman Kruiden in Andijk. De glastuinderij van de familie Buysman.
  • Lamberdina’s Hoeve in Castenray. Hiet houdt pluimveehouder Eric Thielen 39.500 biologische leghennen.
  • Elke Melk. Het bedrijf van Matthijs Baan, melkveehouder in Molenaarsgraaf.
  • Koppert Cress van Rob Baan, tuinder cressen en microgroenten in Monster.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?