Koolmonoxide remt bacteriegroei in vlees

Vlees kleurt extra rood door het gebruik van COWASHINGTON – Het verpakken van vlees met behulp van koolmonoxide houdt de gemoederen in de Verenigde Staten nog steeds bezig. Zeker nu uit twee wetenschappelijke studies blijkt dat het gebruik van CO in vleesverpakkingen de groei van pathogenen aanzienlijk beperkt.

Het instituut wil van tegenstanders nu weten wat hun precieze bezwaren zijn tegen het verpakken met behulp van CO. Onder meer is het bedrijf Kalsec uitgenodigd. Kalsec levert concurrerende technieken om de houdbaarheid van vlees te verlengen en is fel tegen het gebruik van koolmonoxide. Het bedrijf, dat zich bij consumentenorganisaties heeft aangesloten, stelt dat koolmonoxide het vlees zodanig rood kleurt, dat het verser lijkt dan het in werkelijkheid is.

Studies

Een wetenschappelijke studie van Universiteit van Georgia heeft echter geconcludeerd dat het toevoegen van CO de groei van pathogene bacteriën aanzienlijk beperkt. Tijdens het onderzoek werd vlees besmet met E.coli bacteriën, waarna het vlees werd verpakt waarbij een kleine hoeveelheid CO werd toegevoegd.

Daarnaast werd ook vlees zonder gastoevoeging verpakt. Na bewaring bij een temperatuur van 10° Celsius bleek het vlees dat niet in een MAP-verpakking was verpakt, 12 keer zoveel E.coli bacteriën te bevatten. Ook in een studie van de Texas Tech University in Lubbock bleek het gebruik van CO de groei van pathogene bacteriën in vlees aanzienlijk te beperken.

Concurrentie

Vertegenwoordigers uit de Amerikaanse vleesindustrie menen dat Kalsecs bezwaren meer voortkomen uit concurrentie-overwegingen dan uit zorg voor de voedselveiligheid. Er is het bedrijf veel aan gelegen om het gebruik van MAP-verpakkingstechnieken zo veel mogelijk te beperken, zo menen de critici.

Buiten de VS is het gebruik van CO bij het verpakken van vlees en tonijn verboden in de Europese Unie. Voor Japan, Singapore en Canada geldt dat alleen voor tonijn.

Lees ook:
Verzet tegen CO in vlees groeit in VS (31-07-2006)

Chicago bant vlees met koolmonoxide (27-03-2006)

Ook Ahold wil geen CO in vleespakjes (06-03-2006)

Controverse in VS over gebruik CO in vleespakjes (01-03-2006)

Koolmonoxide ter discussie in VS (25-11-2005)

Lees ook
Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.