KNS organiseert vakwedstrijd het Perfecte Pekelvlees

7 augustus 2018

KNS geeft gehoor aan de oproep van culinair verslaggever Felix Wilbrink om een wedstrijd voor pekelvlees te organiseren. Slagers kunnen zich nu inschrijven voor de vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees, die 11 oktober plaats vindt.

Het Perfecte Pekelvlees

Pekelvlees is een echt authentiek Nederlands product. Zoals de naam al aangeeft gaat het om vlees dat in pekel bewaard wordt. De naam komt uit de tijd van de VOC waar vlees in houten vaten in pekel werd bewaard. Op deze wijze bleef het vlees maanden goed. Voor de consumptie werd het vlees gekookt. Dit gezouten product uit de runderborst werd later ook populair bij de Joodse gemeenschap en dan vooral als onderdeel van het broodje 'half om' naast lever. Op de website van KNS staat in de Receptenmap voor het Slagersbedrijf de basisreceptuur omschreven.

De jury

In tegenstelling tot de andere vakwedstrijden, zoals de Spareribs Trophy en de Lekkerste Bal Gehakt, vindt bij deze vakwedstrijd maar één keuring plaats, en geen eerste keuring en finalronde. Op 11 oktober keurt de jury, die bestaat uit juryvoorzitter Felix Wilbrink, expert Paul van Trigt en meesterslager Dennis van Dun, de inzendingen. Zij letten daarbij op uitwendig aanzien en uitwendige kleur, aanzien snijvalk en inwendige kleur, geur en smaak. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Slavakto.

Op de website van KNS kunnen geïnteresseerde slagers zich inschrijven voor de strijd om Het Perfecte Pekelvlees. Hier zijn ook alle spelregels voor deze nieuwe vakwedstrijd te vinden.

Vakwedstrijden KNS

Het Perfecte Pekelvlees is de vierde vakwedstrijd die KNS organiseert. Eerder dit jaar vonden al de Grote Grillworsttest en de Spareribs Trophy plaats. Slagers kunnen zich nog inschrijven voor de derde vakwedstrijd De lekkerste bal gehakt. De eerste keuring vindt plaats op 4 oktober. De beste tien gaan door naar de finalekeuring op 25 oktober. De winnaar wordt bekend gemaakt op 6 november tijdens de Slavakto.

Altijd op de hoogte blijven?