Kleinere markten beïnvloeden exportgroei Engels rundvlees in 2014

attachment-001_rb-image-1723257

De stijgende vraag vanuit kleinere markten heeft het afgelopen jaar bijgedragen aan de exportgroei van Engels rundvlees. De Engelse veeteeltorganisatie Eblex maakte onlangs bekend dat het exportvolume in 2014 met 6 procent is toegenomen.

In het jaarrapport staat beschreven dat er in 2014 112.055 ton rundvlees is geëxporteerd vanuit Groot-Brittannië. In het jaar daarvoor was dit 105.311 ton. De exporttoename naar kleinere Europese markten is één van de belangrijkste factoren voor deze stijging. Zo werd de export naar Griekenland het afgelopen jaar verviervoudigd en werd er 23 procent meer rundvlees naar Denemarken geëxporteerd. Naar Zweden werd maar liefst 66 procent meer geëxporteerd dan het jaar daarvoor en de exportstijging naar Portugal was ook fors: 43 procent meer ten opzichte van 2013.

Positieve ontwikkeling

Jean-Pierre Garnier, exportmanager van Eblex over de exporttoename: 'De exportcijfers tonen aan dat de vraag naar rundvlees nog steeds toeneemt. Een positieve ontwikkeling voor de gehele industrie. We concurreren in een wereldwijde markt waar risicospreiding een steeds grotere rol speelt. Daarom is het zo belangrijk om ook te focussen op kleinere markten. Hoewel het exportvolume natuurlijk nog niet zo groot is als het volume naar onze meer gevestigde markten, toont deze exportstijging aan dat we opnieuw stappen in de juiste richting hebben gezet. We zoeken nog altijd naar nieuwe mogelijkheden om het karkas zo maximaal mogelijk te benutten, om zo onze export verder te ontwikkelen in 2015.'

Eblex

Eblex vertegenwoordigt de belangen van Engelse rundvee- en schapenhouderijen plus de processors zoals slachthuizen en de-boners. Missie van Eblex is het verbeteren van de winstgevendheid en de duurzaamheid van de Engelse rund- en lamsvleessector. Eblex wordt gefinancierd door een vastgestelde heffing op geslachte runderen en schapen in Engeland en de export van levende dieren uit Engeland. Eblex is onderdeel van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), een niet-departementaal publiek orgaan. Het opereert onafhankelijk van de regering maar werkt nauw samen met het Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra).

Voor meer informatie: Eblex.org.uk

Lees ook
2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.

Ameco neemt dubbeldoel weiderundvlees op in assortiment

Ameco neemt dubbeldoel weiderundvlees op in assortiment

Klanten van Ameco kunnen voortaan ook bij de rundvleesverwerker terecht voor dubbeldoel weiderundvlees. Dat maakt VanDrie Group, waarvan Ameco onderdeel is, bekend met een persbericht.