Keurslagerij Simon Muilwijk wint Grote Grillworst Test 2015

10 februari 2015 Vleesmagazine Slager Peter Tap van Keurslagerij Simon Muilwijk uit Ameide maakt 'absoluut de beste ambachtelijke grillworst, een worst met karakter, een eerlijke grillworst met een mooie vleessmaak'. Foto: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie

Slager Peter Tap van Keurslagerij Simon Muilwijk uit Ameide heeft de Grote Grillworst Test 2015 gewonnen. Op maandag 9 februari kreeg Tap bij SVO in Houten de prijs uitgereikt door culinair schrijver en Masterchef-jurylid Marcus Polman. 'Dit is absoluut de beste ambachtelijke grillworst, een worst met karakter, een eerlijke grillworst met een mooie vleessmaak', zei de jury over het winnende product.

Op de tweede plaats eindigde Uw Ambachtelijke Slager Lieuwe Nicolai uit Oosterwolde. De jury: 'Een malse worst met een mooie kleur.' Slager Martin Meijer van Slagerij Meijer uit Lekkerkerk bereikte de derde plaats. 'Een eerlijke worst en een mooi kruidengebruik', vonden de juryleden.

Nieuwe vakwedstrijd

'Grillworst is onbetwist het 'omfietsproduct' van de slager, een favoriet van veel consumenten. Maar liefst 130 slagers hadden zich ingeschreven voor deze nieuwe vakwedstrijd van de Koninlijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS)', aldus de organisatie.

Juryleden

De jury van de Grote Grillworsttest bestond uit Ron Kinkelaar (namens SVO), Jan Splinter (bestuurslid van de KNS en eigenaar Waterlants' Weelde) en Marloes van Hartskamp (de eerste vrouwelijke Meester-worstmaker en werkzaam bij Slagerij Buurman in Twello). Paul van Trigt had de wedstrijdleiding over de Grote Grillworst Test.

Finalekeuring

Tijdens de finalekeuring op 29 januari boog de jury zich over de inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met 'Uitwendig aanzien en uitwendige kleur' 'Aanzien snijvlak en inwendige kleur' 'Geur en smaak' en 'Samenstelling en consistentie'. Daarnaast moesten de finalisten een allergenendeclaratie aanleveren van hun grillworst. Allergenendeclaratie is immers een verplichting en veel consumenten stellen hier vragen over. Mysterieshopping was ook onderdeel van de finalekeuring, deze consumentenproducten werden vergeleken met de wedstrijdinzending.

Finalisten

De overige finalisten van de Grote Grillworst Test waren:

  • Keurslagerij Wim Koelewijn, Huizen
  • Gildeslager Jacobs, Borne
  • Gildeslager Boersema, Grijpskerk
  • Keurslagerij Van der Meer, Roelofarendsveen
  • Gildeslager D.A. Knobbout, Buren
  • Keurslager Liesveld, Groot Ammers
  • Slagerij Simon van Schaik, Leiden

Deze finalisten hebben allen een eervolle vermelding gekregen.

Extra kritisch

De jury zei: 'Bij de finalekeuring hebben we alle grillworsten extra kritisch bekeken, het ging om de kleinste details. Een grillworst is het visitekaartje van de slager. Een lekkere grillworst is perfect afgebakken, heeft een mooie vleessmaak, een eerlijke worststructuur, het kruidengebruik moet in balans zijn, kortom de lekkerste grillworst is een kunstwerk.'

Trotse eigenaar

Winnaar Peter Tap is sinds 1 januari 2014 de trotse eigenaar van Keurslagerij Muilwijk in Ameide. Op 14-jarige leeftijd is Tap in het slagersvak gerold en na ruim 25 jaar werkzaam geweest te zijn als chef-winkelslager in verschillende slagerijen, heeft hij nu zijn eigen slagerij. 'Keurslagerij Simon Muilwijk is een mooie nieuwe winkel, alle producten zijn ambachtelijk bereid én er werkt een team van enthousiaste medewerkers', aldus de KNS.

Altijd op de hoogte blijven?