Zo’n vijftig mensen kwamen 11 maart bijeen bij de SVO vakopleiding food in Houten. Hiermee was de eerste bijeenkomst van de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS) een feit. De bedoeling is dat er jaarlijks vier van deze avonden komen, naast andere activiteiten.

Momenteel telt de vereniging 19 leden. “Doel is om te zorgen dat kennis wordt geborgd en gedeeld”, zei voorzitter Peter van der Geest. “We nemen de jeugd daarin mee; zij zijn de nieuwe ondernemers en moeten goed opgeleid worden.”

De deelnemers luisterden geboeid naar Paul van Trigt die uitgebreid vertelde over het Expertisecentrum voor het Slagersambacht (ECS). Het expertisecentrum is een jaar geleden opgericht om de specifieke kennis en kunde van het slagersambacht te verdiepen en krijgt de VWAS als klant. Van Trigt: “In het lidmaatschap van de VWAS zitten onder meer keuringen met gecertificeerde keurmeesters besloten, net als een korting op de masterclasses.”

Hans de Goeij, een van de negen bestuursleden van de VWAS, hoopt dat de vereniging dit jaar naar zo’n 35 leden kan groeien. “We werken aan een gedegen basis, niet aan geforceerde groei.”

Daarnaast hamert de VWAS op transparantie in financieel en inhoudelijk opzicht. Van der Geest: “We moeten van elkaar kunnen leren. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Ook in dat opzicht moet een lidmaatschap direct resultaat opleveren.”

Ook spraken Karel de Leest, directeur SVO en Franklin Mijnhijmer, onder meer docent traiteur SVO. De laatste gaf ook een korte sessie over kruiden in de keuken van de SVO en zorgde dat iedereen kon genieten van een heerlijk driegangen menu: kalfsachtermuis gegaard op 500C; zalmtartaar en lamskotelet die 2,5 uur was gegaard op 510C. Kookworkshops, lekker eten en netwerken behoort tot het programma tijdens de ledenbijeenkomsten van de VWAS.

Bij de foto: De 9 initiatiefnemers vormen eveneens het bestuur van de VWAS. Voorzitter is Peter van der Geest uit Heemstede. Andere bestuursleden zijn: Marinus van den Berg uit Elst; Arno de Best uit Nieuw Bergen; Jurgen Buurman uit Twello;Hans de Goeij uit Vianen; Albert Post uit Hoogezand; Wout van de Veen uit Ederveen; Erik Vis uit Papendrecht) en Herman ter Weele uit Oene. (tekst en foto: Xandra Veltman)

Altijd op de hoogte blijven?