Jumbo krijgt dierenwelzijnsprijs voor kip

CIWF_awards-272x135

Jumbo heeft een internationale dierenwelzijnsprijs gekregen voor het vervangen van de plofkip door de Nieuwe Standaardkip.

De supermarktketen kreeg dinsdag in Berlijn de de Good Chicken Award, onderdeel van de Good Animal Welfare Awards. Jumbo ontvangt de prijs voor het overschakelen van plofkip op de Nieuwe Standaardkip, meldt de internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). ‘Deze kip is van een langzamer groeiend ras, heeft meer ruimte en daglicht in de stal.’

Good Egg-award

Jumbo kondigde de overstap in oktober 2014 aan en zei toen dat eind 2015 de plofkip uit het schap verdwenen zou zijn. De formule kreeg in april ook al een prijs van de provincie Noord-Brabant voor de kip.  Jumbo kreeg overigens in 2009 ook al eens een Good Egg-award, ook een dierenwelzijnsprijs van CIWF.

Plukon en KLM

Ook  de Nederlandse producent van pluimveevlees Plukon kreeg een award, net als luchtvaartmaatschappij KLM.  Plukon kreeg een innovatieprijs voor het ontwikkelen van een nieuw soort pluimveestal. Die maakt gebruik van natuurlijke ventilatie ne stoot dardoor minder va het broeikasgas CO2 uit. KLM is beloond voor overstappen op meklk met weidegarantie die wordt geserveerd op vluchten van Amsterdam naar de VS.

Vooraanstaande bedrijven

De prijzen worden vergeven door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Geert Laugs, directeur van de Nederlandse tak: ‘Dierenwelzijn is wereldwijd een belangrijk thema geworden. Wereldwijd vinden steeds meer mensen vinden dat landbouwdieren een goed leven verdienen en zetten vooraanstaande bedrijven stappen voor een beter welzijn.’

Lees ook
Start nieuwe campagne ‘De mooiste boodschap is bio’

Start nieuwe campagne ‘De mooiste boodschap is bio’

De driejarige Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’ is gestart met als doel groei van het biologische marktaandeel en vergroting van de herkenbaarheid en het vertrouwen in het Europese biologische keurmerk. De campagne loopt tegelijkertijd in Zweden, Finland en België.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Online supermarkt versnelt de overstap naar Beter Leven-kip. Vanaf 7 mei bezorgt de online supermarkt alleen nog maar verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kipvleeswaren volgen later.