Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 2

27 december 2022 Redactie Vleesmagazine

2022 was een uitdagend jaar voor de vleesbranche. De branche worstelde met hoge kosten voor energie en grondstoffen en het kabinet kondigde de stikstofplannen aan. Gelukkig was er ook nog positief nieuws. De coronamaatregelen verdwenen, beurzen zoals de Slavakto en IFFA vonden weer plaats en de Gouden Slagersring keerde terug. Vandaag het tweede deel van ons jaaroverzicht.

Juli

Kippenvlees_Pixabay (© https://pixabay.com/nl/photos/kippenvlees-pluimvee-4770627/)

KNS en Poeliersbond maakten bekend dat de etiketeisen voor koelvers pluimveevlees veranderen. “Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.”

Wetenschappers troffen microplastics aan in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten in de steekproef bevatte microplastics.

Meatable zet een nieuwe stap op het gebied van de productie van kweekvlees. Het bedrijf presenteerde worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees, die in 2025 op de markt moet komen.

Daarnaast stegen in juli de prijzen van voeding met ruim 11 procent, ACM wilde meer onderzoek naar de overname van CFG Benelux (Stegeman) door Ter Beke en tijdens de warme dagen kwamen er 117 meldingen over dierenwelzijn binnen.

Augustus

Slager Dennis van de Ven (© Foto Henk Riswick)

Ondernemers krijgen steeds meer last van de hoge energieprijzen. Een van hen is slager Jurriaan Rexwinkel die donderdag 18 augustus zijn winkel moest sluiten. Daarnaast groeide de inflatie met 10 procent en gingen consumenten meer betalen voor de dagelijkse boodschappen.

Tijdens het festival Schijndel aan Zee verwerkt slager Dennis van de Ven op het ritme van het rocknummer ‘Bad to the bone’ een varken. Het filmpje plaatste hij op social media en dat zorgde voor veel reacties, zowel positief als negatief.

Levensmiddelentechnoloog Johan Kwaaitaal maakte in augustus bekend dat hij de kennis en vakmanschap van worst maken internationaal wil borgen. “Voor worst maken is veel vakmanschap nodig, maar door het sluiten van slagerijen verdwijnt deze kennis.”

September

Nederland Vleesland

September begon met de lancering van Nederland Vleesland door de vleessector. Zes partners in de vleesketen wilden met dit initiatief samen en proactief naar buiten treden en consumenten informeren over vlees en de productie ervan.

Uit een peiling van KNS bleek in september dat veel slagers zich zorgen maken over de toekomst. Niet alleen vanwege de gestegen inkoop- en energieprijzen, maar ook vanwege de verhoging van het minimumloon vanaf 1 januari. KNS vreest dat de hoge energieprijzen slagers in de problemen gaan brengen en roepen de overheid op om met een oplossing te komen.

Daarnaast signaleerde het CBS een stijging van de vleesprijzen, werd Gert-Jan Oplaat benoemd tot President van EU pluimveeorganisatie AVEC en startte De Groene Weg met een Nederlandse biologische rundvleesketen.

Oktober

Meneer Wateetons Slavakto 2022

In oktober vond de Slavakto weer plaats. Ontmoeten, inspireren en innoveren in ambacht en ondernemerschap stonden centraal op de beursvloer en bij de verschillende presentaties. Daarnaast was er de vakwedstrijden. Theo Beerens van Slagerij Beerens won de Gouden Slagersring, Leo Hermanns en Bart Beulen van slagerij Hermanns werden respectievelijk algemeen kampioen en kampioen bij slagers onder de 26. Jean-Pierre Jongmans maakte de Lekkerste Bal Gehakt van 2022

In oktober kwam het kabinet ook met een steunpakket voor ondernemers vanwege de hoge energiekosten, de zogenaamde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Brancheorganisaties als KNS zijn blij dat er een regeling komt, maar vinden de aangekondigde steun onvoldoende. De drempel ligt te hoog en de regeling komt te laat. “Dit gaat ondernemers niet helpen.”

Daarnaast breidde Meatable uit naar Singapore, de eerste internationale uitbreiding van de kweekvleesproducent. Samen met ESCO Aster lanceerde Meatable het plan om gekweekt varkensvlees op de markt in Singapore te brengen.

Verder won Slagerij van Asch de wedstrijd Arnhem Rookworststad, vierde VAV*groep hun jubileum met een culinaire wereldreis en kwam met KNS met een campagne om klanten te informeren over prijsstijgingen.

November

Slager_unsplash https://unsplash.com/photos/LQJg_PXPPUs

In november verlaagde het ministerie van Economische zaken de drempel van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) van 12,5 naar 7 procent. Ook de verbruiksdrempel kwam te vervallen en de startdatum werd vervroegd. KNS noemde de drempel nog steeds te hoog voor veel slagers en KNS kondigde aan zich te blijven inzetten voor een verdere verbetering van de regeling.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) protesteerde met een persbericht tegen de verhoging van de nieuwe NVWA-tarieven voor de landbouwsector. “Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven.”

De eerste helft van het jaar verliep voor de ruim 2100 slagers (incl. een beperkt aantal poeliers) in Nederland grillig, aldus CBS. “In het eerste kwartaal werd bij een meerderheid van de slagers omzetverlies geleden, terwijl in het tweede kwartaal de meerderheid juist omzetgroei liet zien.”

En tot slot kwam in november NEPLUVI met masterplan voor dierenwelzijn, spraken tijdens het jaarlijkse COV Meat Café vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans, en startte SBK met Nederland Kalverland.

December

Gourmetschotel_Foto Koos Groenewold

SEO Economisch Onderzoek maakte de resultaten van het onderzoek van in opdracht van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar het personeelsbestand in de vleessector bekend. Ruim 37 procent van de werknemers in de vleessector is in dienst van een uitzendbureau.

Het ministerie maakte bekend dat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) op hoofdlijnen uitgewerkt. De regeling opent waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2023. Op basis van een modelprijs wordt van tevoren gecontroleerd of een onderneming voldoet aan de drempel van 7 procent.

In de aanloop naar de kerstdagen was het lekker druk bij de slager. “We hebben niet het idee dat er minder geconsumeerd gaat worden dan andere jaren”, aldus Joep Klaver, directeur van de Keurslager.

En tot slot stelde NVWA strenge eisen aan de verkoop van Wildernisvlees, voorspelden analisten van de Rabobank prijsstijgingen van 10 tot 20 procent voor voeding en startten Brandt & Levie een sharefundingscampagne.

 

Altijd op de hoogte blijven?