Investeringsfonds voor varkensboeren opgericht

IMG_5647-1

‘Elke stap richting vitale varkenshouderij is welkom. Dit is een mooie stap’, dit zei René Coppens, programmadirecteur Vitale Varkenshouderij Rabobank 3 juli tijdens de bekrachtiging van het investeringsfonds tussen Rabobank, MS Schippers en Van Loon Group. Door deze samenwerking wordt varkenshouders financiële ondersteuning aangeboden in de overgang naar HyCare. Het investeringsfonds biedt de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden investeringen te doen en die later terug te betalen.

René Coppens (programmadirecteur Vitale Varkenshouderij Rabobank), Roland van Loon (technisch directeur van Van Loon Group) en Mark Schippers (directeur en mede-eigenaar van MS Schippers) hebben hun handtekening onder het investeringsfonds gezet.

Investeringsfonds

Volgens Coppens krijgen varkenshouders met dit investeringsfonds de mogelijkheid om volgens de HyCare aanpak te gaan werken: ‘Die aanpak biedt voordelen voor zowel de varkenshouders als de varkens. Het is daarom een mooie stap die perfect past bij onze missie 'Growing a better world together'. Van Loon vult aan: ‘Als Van Loon Group streven we continu naar verbetering. Ons streven is de diergezondheid bij al onze varkenshouders de komende jaren naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Met dit fonds faciliteren we hen daarin. We vertrouwen er daarom op dat een substantieel deel van de varkenshouders hiervoor warm zal lopen.’

Visie Rabobank

Rabobank staat voor een vitale varkenshouderij in Nederland en is ervan overtuigd dat intensief samenwerken in de keten hieraan bijdraagt. ‘Als de varkenshouderij vitaal en gezond wil blijven, moet het gebruik van medicijnen worden teruggebracht, het vlees van prima kwaliteit zijn en de afstand tussen boer en burger verkleind worden. Agrarische bedrijven moeten passen in de omgeving. Mogelijk worden in de toekomst de bedrijven groter, maar zorgen ze voor minder overlast voor hun omgeving’, aldus René Coppens.

Verdere uitrol HyCare aanpak

De HyCare aanpak richt zich op een optimale hygiëne en hygiënemanagement in de stallen om zo de diergezondheid en het dierenwelzijn structureel te verbeteren. Door deze samenwerking wordt de HyCare aanpak op grote schaal uitgerold onder de Beter Leven varkenshouderijen binnen de keten van de Van Loon Group. De varkenshouderijen die overstappen naar HyCare zullen begeleid worden door MS Schippers. Mark Schippers licht toe: ‘Uit een eerder uitgevoerde HyCare-pilot in 2016 bij vier vleesvarkenshouders, is al gebleken dat varkens gezonder zijn en dat er preventief en correctief nog slechts in een enkel geval antibiotica gebruikt wordt. Dat komt hun leefomgeving dus ten goede. Ook verbetert de werk- en leefomgeving voor de varkenshouders en verzorgers enorm.’

[intermezzo:1]

Belangrijke voordelen

De drie partijen zijn het er over eens: HyCare staat voor duurzaamheid, dierenwelzijn en een betere diergezondheid. En het zal de varkenshouder een beter saldo opleveren. In eerste instantie is er vanuit het investeringsfonds € 1,6 miljoen beschikbaar, dat primair wordt ingezet voor Beter Leven Varkenshouders binnen de keten van Van Loon Group. Beter Leven Varkenshouders buiten de keten die gemotiveerd zijn en interesse hebben in het concept, kunnen dit laten weten aan MS Schippers of Van Loon Group.

Lees ook
Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

‘Ook bij disposables zie je de verschuiving van plastic naar karton’

‘Ook bij disposables zie je de verschuiving van plastic naar karton’

Voorverpakken en gepersonaliseerd verpakken zijn in opkomst in de vleesbranche. Daarnaast is de aandacht voor duurzaamheid onverminderd hoog. Ook voor speciale feestdagen worden steeds innovatievere oplossingen gevonden om de klant maatwerk te kunnen bieden. Een skinpack hoort hier steeds vaker bij. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Wouter...

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een pakket maatregelen aan voor ondersteuning van het mkb. De inhoud van dit pakket werd 3 november naar buiten gebracht. Tot en met 2027 trekt het kabinet jaarlijks 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb.