Industrie wil moederdieren verwerken

13 augustus 2012 Lucien Joppen

DOETINCHEM - Nederlandse en Duitse vleeswarenbedrijven willen het vlees van moederdieren van vleeskuikens verwerken tot vleesproducten.

DOETINCHEM - Nederlandse en Duitse vleeswarenbedrijven willen het vlees van moederdieren van vleeskuikens verwerken tot vleesproducten.


Daardoor kunnen Nederlandse vermeerderaars hun uitgelegde dieren in de toekomst verkopen aan deze bedrijven voor relatief goede prijzen.


Dat maakte de werkgroep Uitgelegde moederdieren deze week bekend op de jaarvergadering van de kring Vermeerderaars en Opfokkers van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).


Tot nu toe moeten alle uitgelegde moederdieren naar Frankrijk, omdat er in West-Europa geen belangstelling is voor het vlees van de dieren. Omdat de opbrengst van de moederdieren in Frankrijk steeds verder onder druk is gekomen, startte de hierboven genoemde werkgroep met het onderzoeken van de mogelijkheden om de dieren in Nederland te verwerken.


Daarvoor huurde de werkgroep zelfstandig adviseur Thomas Plakké van Nutriconcepts in. ‘De export van moederdieren naar Frankrijk is een aflopende zaak, omdat daar geen productontwikkeling meer plaatsvindt.’ Een teken aan de wand in Frankrijk is dat France Coq, een slachterij in Noord-Frankrijk waar veel Nederlandse moederdieren naar toe gaan, te koop staat.


Bekijk het nieuwsarchief op artikelen over pluimvee

Altijd op de hoogte blijven?