'Iers rundvlees populairder in Nederland

13 augustus 2012 Tom van der Meer Iers rundvlees steeds populairder bij Nederlandse consument Foto: archief Vleesmagazine

AMSTERDAM - Iers rundvlees is bezig met een sterke opmars in Nederlandse supers. Dat stelt Bord Bia, the Irish Food Board, het Ierse voedselbureau dat onder meer Iers rundvlees promoot.

AMSTERDAM - Iers rundvlees is bezig met een sterke opmars in Nederlandse supers. Dat stelt Bord Bia, the Irish Food Board, het Ierse voedselbureau dat onder meer Iers rundvlees promoot.


'Dat komt omdat het vlees een groen imago heeft', zegt Declan Fennell van Bord Bia in Nederland tegen Meatandmeal.nl. 'Ierse runderen grazen zo’n negen maanden van het jaar buiten. Bovendien zijn het specifiek vleesrunderen. Het vlees is mals en lekker.'


Steeds meer Nederlandse supermarkten verkopen het, zoals Super de Boer (Superieur), Jumbo (World of Beef) en Albert Heijn (‘Greenfields’, thans onder puur&eerlijk-noemer). Ook (top)koks zetten Iers rundvlees vaker op het menu.


De opmars van Iers rundvlees komt ook door het succes van speciale verkoopacties. Afgelopen week maakten prijswinnaars van zo’n actie een culinaire ballonvaart.


Nieuwe verkoopacties

Dit najaar volgen in samenwerking met vrijwel alle supermarktorganisaties nieuwe verkoopacties, om Nederlandse consumenten te laten kennismaken met Iers rundvlees. Hierbij maken ze kans op bijvoorbeeld een reis naar Ierland.


Nederland is met Groot-Brittannië en Frankrijk een van de belangrijkste afnemers van Iers rundvlees. Het land exporteerde in 2008 483.000 ton rundvlees. Dat is zo’n 85 procent van de totale productie. Nederland nam in 2007 47.000 ton af.


De Nederlander eet ruim 17 kilo rundvlees per jaar. Dit neemt licht af (van 17, 9 kilo in 2000, naar 17,6, 17,6 en 17,5 kilo in respectievelijk 2005, 2007 en 2008). Het is na varkensvlees en kip de derde vleessoort in Nederland.

Lees in het oktobernummer (2009) van het vakblad Meat & Meal meer over Iers rundvlees


Lees ook:

Rundvleessector Brazilië: 'Ieren zijn jaloers' (24 augustus 2009)

Super de Boer verkoopt Iers 'restaurantvlees' (28 mei 2009)

AH komt met nieuwe (Scharrel)vleeslijn (27 mei 2009)

Ierland pompt miljoenen in vleesindustrie (26 mei 2009)

'Iers rundvlees wordt gewoon besteld' (11 december 2008)

NOS Journaal blundert met Iers rundvlees (10 december 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Iers rundvlees

Alle berichten over Bord Bia

Altijd op de hoogte blijven?