Groot onderzoek NVWA naar fraude paardenvlees

18 april 2013 Suzanne de Heer

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met een grootschalig onderzoek naar sporen van fraude met paardenvlees. Daarvoor worden zo'n honderd bedrijven bezocht.

Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde het onderzoek donderdag 14 februari aan. Bij de bedrijven worden monsters genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Er wordt gekeken of er paardenvlees in producten is verwerkt, terwijl er volgens het etiket rundvlees in zou moeten zitten.

Ook onderzoekt de NVWA bij veertig bedrijven de etiketten, welk vlees er is gebruikt en de administratie. Na vier dagen onderzoek en steekproeven heeft de NVWA bij een bedrijf in Breda het vlees geblokkeerd, waardoor het niet mag worden gebruikt of verhandeld.

Dijksma vindt dat bedrijven zich gewoon aan de regels moeten houden en dat op voorverpakte producten een etiket hoort te staan met informatie wat er in het product is verwerkt. 'Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin.'

Verenigd Koninkrijk

In Groot-Brittannië zijn drie mensen aangehouden in verband met het paardenvleesschandaal.  Het gaat om een medewerker van een slachthuis in het Engelse graafschap Yorkshire en twee medewerkers van een vleesbedrijf vlakbij Aberystwyth in Wales. In beide bedrijven was dinsdag al huiszoeking verricht. Hun productie was toen ook al meteen stopgezet.

Het Engelse slachthuis Peter Boddy Licensed Slaughterhouse zou geslachte paarden hebben verkocht aan Farmbox Meats Ltd. in Wales. Dat verwerkte het paardenvlees in hamburgers en kebab die als rundvlees werden verkocht, aldus de verdenking van de controleurs. (Bron: ANP)

Altijd op de hoogte blijven?