Gouden Trekker Award 2019 voor Gertjan Kiers

22 juli 2019
Foto: Bord Bia/Irish Food Board

Vrijdag 19 juli won demoslager Gertjan Kiers de allereerste Gouden Trekker Award. Deze prijs is een initiatief van Team Agro NL en gaat naar een persoon die zich hard maakt voor de agrarische sector, terwijl hij geen boer of tuinder is. Gertjan is blij met de prijs: "Vooral dat ik gekozen ben door boeren zelf, maakt het extra mooi".

Gertjan is bekend als schrijver van de Vleesbijbel en zijn optreden als Demoslager op de tv. "Gertjan spreekt vol passie over vlees en leert het publiek over de herkomst en de nutritionele waarde van vlees", aldus de jury. "Ook in de overige media en in het onderwijs draagt Gertjan Kiers de liefde voor vlees en voor de voedselmakers, de boeren en tuinders, nationaal en internationaal uit. Hij deelt zijn passie regelmatig tijdens workshops, al dan niet in combinatie met een proeverij, waardoor hij de burger intensief betrekt bij de voedselproductie. Gertjan is trots op zijn ambacht en voert dit met verve uit. Als gastdocent helpt hij bij het begeleiden van jongeren om de top van de gastronomie te bereiken.”

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Zwarte Cross. Gertjan kreeg 27,1 procent van de stemmen. De andere genomineerden waren Yvon Jaspers (22,9 procent), Willem-Alexander en Màxima (15,8 procent van de stemmen), Ester Bourg van Boerenfluitjes (13,4 procent), Bennie Jolink (13,2 procent) en de Zwarte Cross (7,5 procent).

Team Agro NL is een collectief van boeren, tuinders en visserij. Het is de eerste keer dat boeren een prijs uitreiken aan een burger. De prijs wordt voortaan ieder jaar uitgereikt. Binnenkort start Team Agro NL met de nominatieronde voor De Gouden Trekker 2020. Het publiek kan dan opnieuw namen inzenden van menen die zij een letterlijke 'gouden trekker' van de agrarische sector vinden.

Bianca Roemaat sprak met Gertjan Kiers bij een bijeenkomst van Bord Bia/Irish Food Board. Je leest dit interview in Vlees+ 1-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?