Goed vlees van melkkoeien

30 augustus 2019 Pxhere
Foto: Pxhere

Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitateit en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen. Het resultaat? Kwalitatief goed vlees.

Edwin en Anita kopen oude melkkoeien van bedrijven in Nederland en de buurlanden. De dieren verblijven minimaal 120 dagen op het bedrijf en krijgen de tijd om uit te groeien tot een vleeskoe. "Melk geven trekt een wissel op het lijf van de koe", vertelt Anita aan RTL Nieuws. "Bij ons groeien voormalige melkkoeien in 150 dagen gemiddeld 250 kilo, terwijl zij niet meer te eten krijgen."

Dit nieuw aangezette vlees is mals, met vet dooraderd en heeft de ouderwetse rundvleessmaak. Vanwege de hoge kwaliteit is het vlees lang houdbaar en zeer geschikt om te laten rijpen. Het vlees wordt afgenomen door ambachtelijke slagers en horeca-ondernemers.

Het bedrijf benadrukt de duurzaamheid van deze zogenaamde Dubbel Doel Koeien. De ecologische voetafdruk van deze koeien is laag. Volgens Anita bespaart "het vlees van melkkoeien 50 procent CO2-uitstoot vergeleken met vlees van een vleeskoe. Een melkkoe heeft al zuivel geproduceerd en levert daarna in een korte periode veel vlees op." Daarnaast is de transportafstand laag, want er hoeft geen rundvlees uit het buitenland geïmporteerd worden. En ook het voer is lokaal. De koeien eten gras en maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij de Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel afkomstig van Nederlandse brouwerijen en een klein beetje krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Bron: RTL Nieuws / Heijdra Vleesvee

 

Altijd op de hoogte blijven?