Gehakt door Spar, Coop en Emté teruggeroepen

30 april 2018

Supermarktketens Spar, Emté en Coop roepen klanten op bepaalde gehaktproducten niet te consumeren omdat ze mogelijk besmet zijn met ziekmakende STEC-bacteriën.

Spar (en dochter Attent) roept verpakkingen met mager rundergehakt van 320 en 520 gram terug. Het betreft verpakkingen met een van 30 april, 1 en 2 mei. Spar meldt dat de grondstof voor het gehakt positief is getest op de ziekmakende STEC-bacterie en dat de partij daardoor niet voldoet aan de wettelijke eisen. Andere rundergehaktproducten vallen buiten de recall. ‘Daarvoor is een andere grondstofbatch gebruikt’, aldus Spar vandaag op zijn website en op de site van de NVWA.

Coop en Emté waarschuwden zaterdag

Coop en Emté hebben zaterdag al mager rundergehakt teruggeroepen. Ook hierbij gaat het om een mogelijke besmetting met de Stec-cacteriën. Bij Coop betreft het verpakkingen van 300 en 500 gram met houdbaarheidsdata die variëren van 29 april tot en met 1 mei. ‘Onze leverancier geeft aan dat er een mogelijke aanwezigheid van STEC (stx + eae) is aangetroffen in een partij vlees welke is gebruikt voor het magere rundergehakt waardoor consumenten na consumptie ziek kunnen worden’, luidde de waarschuwing die Coop liet uitgaan.

Het-gehakt-van-Coop

Emté roept meer producten terug

De recall van Emté betreft naast gehakt nog een hele waslijst aan vleesproducten. In totaal zo’n 35. Het betreft zowel rundvlees- varkensvlees als samengestelde producten. De lijst is te zien op de website van de NVWA en op de site van Emté. Ook die kunnen met STEC-bacteriën zijn besmet. ‘Uit een interne controle bij onze leverancier bleek dat de betreffende producten mogelijk de STEC-bacterie bevatten’, aldus Emté in de waarschuwing.

De-recall-van-Emt%C3%A9-betreft-meer-producten  

Recall Emté beperkt tot 18 winkels

Het betreft bij Emté weliswaar een waslijst aan producten, maar het aantal winkels is beperkt. De producten zijn aan 18 winkels geleverd. ‘Het betreft alleen de EMTÉ supermarkten in: Arnemuiden, Bathmen, Emmen, Gilze, ’s Gravenpolder, Harmelen, Hasselt, Hulst, Kapelle, Koudekerke, Middelburg (Magistraat), Oss Kardinaal de Jong Straat, Oudenbosch, Oudewater, Putte, Tilburg (Wagnerplein), Veen en Vlissingen’, aldus de keten.

RIVM: STEC is ziekmaker

De shigatoxineproducerende E.coli (afgekort STEC) is een variant van de poepbacterie E-coli die een gifstof produceert. Deze bacterie kan een ernstige besmettelijke ontsteking van de darmen veroorzaken, aldus het RIVM op zijn website. De bacterie komt voor in de darmen van mensen en dieren. Dieren, die deze bacterie bij zich dragen, worden zelf niet ziek, maar kunnen wel mensen besmetten. Mogelijke klachten: diarree, soms bloed bij de diarree, buikkrampen, braken, misselijk voelen. ‘Soms zijn mensen zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten’, schrijft het RIVM.

Geld terug

Alle drie de ketens roepen consumenten op de producten terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze hun geld terug. Of de producten van alle drie de Superunieleden van dezelfde leverancier komen, is niet bekend gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven?