Versondernemers zoals de bakker, slager en visspecialist krijgen geen uitstel voor de nieuwe regels voor Single Use Plastics (SUP). Dat heeft Staatssecretaris Vivianne Heijnen laten weten in een reactie op de brandbrief van verschillende brancheorganisaties. Dat meldt Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op de website.

Ondernemers mogen vanaf 1 juli geen plastic wegwerpbekers en -bakjes gratis weggeven bij afhalen en bezorgen. Ze moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden en klanten kunnen zelf een beker of bakje meenemen. Het doel van deze aanscherping is minder plastic en zwerfafval.

Brandbrief

Brancheorganisaties Vakcentrum (foodspecialiteiten), NBOV (bakkers), VNV (visspecialisten), KNS (slagers) en AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland) vinden deze regels veel te complex. Ze zorgen voor veel onduidelijkheid in de dagelijkse praktijk van de ambachtelijke mkb-ondernemer. Ze stuurden daarom een brandbrief naar staatssecretaris Vivianne Heijnen met het verzoek om uitstel tot er een praktische oplossing.

Reactie staatssecretaris

In een reactie heeft de staatsecretaris laten weten geen uitzondering te willen maken voor ondernemers in het ambachtelijk mkb. Ze wil een gelijkspeelveld moet met andere branches. In een reactie op de website laat KNS weten dat de branche-organisatie teleurgesteld is “dat er geen gehoor is gegeven aan het verzoek tot uitzondering dan wel uitstel. Wel is er mogelijkheid om in overleg met het ministerie maatwerkinformatie te ontwikkelen voor de slagersbranche. Ook is er een toezegging gedaan voor een werkbezoek bij een slager vanuit het ministerie. Mogelijk brengt deze praktijkervaring nog andere inzichten met zich mee.”

Op de websites van KNS, NBOV en VNV staat uitgelegd welke regels gelden voor slagers, bakkers en visspecialisten.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

Altijd op de hoogte blijven?