Geen koosjer vlees door nieuwe regels slacht

22 januari 2018

Aan het eind van de eerste dag waarop volgens de nieuwe regels voor koosjere slacht werd gewerkt, bleek er geen koosjer vlees beschikbaar te zijn. Dat zegt mr. H. Loonstein, advocaat van de enige koosjere slagerij in Nederland, in het Reformatorisch Dagblad. Vorig jaar legde de toenmalige staatssecretaris Martijn van Dam een aantal aangescherpte maatregelen vast, waaronder de afspraak dat bewusteloosheid van een rund alleen nog vastgesteld zou mogen worden via controle van de ooglidreflex.

"Probleem is dat die ooglidreflex volgens deskundigen van Wageningen University in 85 procent van de gevallen niet werkt als indicator om bewusteloosheid vast te stellen. Maandag (15 januari), tijdens de eerste slacht volgens de nieuwe regels, was dit zelfs 100 procent", zegt Loonstein. "Alle dieren moesten worden afgeschoten" en daarmee was het vlees niet meer koosjer.

Volgens Loonstein is er een alternatieve manier om binnen 40 seconden bewusteloosheid te constateren en zaten de aanwezige mensen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit "er verkeerd in" door alleen de ooglidreflex te accepteren. "Ik hoop dat de minister ingrijpt en beide methoden toestaat", aldus Loonstein.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?