‘Geen kipvleeswaren met keurmerk bij Aldi en Lidl’

Lidl

Aldi en Lidl verkopen uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. Dat meldt Wakker Dier op basis van een steekproef.

De steekproef werd gehouden bij de twaalf grootste supermarktketens. Hierbij is van het kipvleeswaren-assortiment onderzocht welk deel een keurmerk droeg. Daarbij is een vergelijking gemaakt tussen 2018 en 2019.

Aandeel steeg bij supermarkten

Gemiddeld steeg het aandeel kipvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk bij supermarkten van 17 naar 23 procent. Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk, zodat de kippen meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten krijgen.

Tussenkip

De vleeswaren van Aldi zijn volgens Wakker Dier afkomstig van plofkip. De supermarktketen zegt daarmee in 2020 te willen stoppen en stapt dan over op een soort tussenkip. Deze kip groeit wat minder snel dan de plofkip. De nieuwe soort voldoet echter niet aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk. Lidl is begin 2019 overgestapt op een tussenkip. Coop, Dirk en Plus hebben relatief het grootste aanbod van kipvleeswaren mét dierenwelzijnskeurmerk, meldt Wakker Dier.

Lees ook: FD: Effect vleesschandalen zeer tijdelijk

Lees ook
Kipster vindt oplossing voor 'haantjesprobleem'

Kipster vindt oplossing voor 'haantjesprobleem'

Pluimveehouder Kipster heeft een oplossing bedacht voor haantjesprobleem. Normaal gesproken worden jonge haantjes direct gedood omdat deze (uiteraard) geen eieren leggen. Kipster laat deze haantjes wel opgroeien. Na 100 dagen gaan de hanen naar de slacht. Van het vlees. met 3 sterren Beter Leven keurmerk, maakt Kipster gehaktballetjes die verkocht worden...

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

PLUS stapt als vierde grote supermarkt over op Beter Leven-kip

Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo stapt ook PLUS over op kip met het Beter Leven keurmerk. Vanaf 2023 heeft alle kip in de schappen bij PLUS minimaal één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat heeft de supermarktketen laten weten aan Wakker Dier.

Wakker Dier signaleert veel vleesaanbiedingen bij supermarkt voor Pasen

Wakker Dier signaleert veel vleesaanbiedingen bij supermarkt voor Pasen

Volgens Wakker Dier hadden supermarkten dit jaar met Pasen een recordaantal vleesaanbiedingen in de folder. Dit blijkt uit een monitor die de dierenwelzijnsorganisatie uitvoerde op de folders van de elf grootste supermarkten.