Food Challenge Ondernemen toont nieuwe generatie food innovators

14 december 2023 Hogeschool Inholland
Hogeschool Inholland daagt derde- en vierdejaarsstudenten uit om hun kennis van food business, voedingstechnologie en ondernemen te bundelen voor de Minor Food Challenge Ondernemen. De deelnemende teams richten een start-up in de voedingssector op, bedenken een innovatief foodconcept en brengen dit op de markt.

“Onze voedselkeuzes hebben een brede impact; het raakt alle maatschappelijke kwesties van dit moment”, zegt Annemiek Hollander, docent Food Commerce & Technology bij Inholland en programmaleider van de minor. “De minor Food Challenge Ondernemen laat zien dat de jongere generatie vaak zelf al kiest voor duurzaamheid en gezondheid. Hun concepten variëren van eiwit-verrijkte snacks en veganistische opties, tot (her)gebruik van voedselresten en lokale ingrediënten. Op die manier bieden studenten een antwoord op de voedsel gerelateerde vraagstukken van vandaag.”

Ideeën deelnemende teams

Annemiek deelt de ideeën van een aantal team. Bijvoorbeeld Gem Bites (project van Bean-me-up!). Dit team ontwikkelde een snack op basis van Nederlandse veldbonen, waarmee ze een gezond alternatief willen bieden voor traditionele borrelsnacks, met een hogere Nutri-score en minder CO2-uitstoot. Een ander voorbeeld is The Brew Club. Dit team bedacht een luxueuze non-alcoholische drank van kombucha, appelsap en rozenwater, met de nadruk op lokale productie en inkoop om ook de lokale gemeenschappen te ondersteunen.

Ondernemerschap en samenwerking

De minor, georganiseerd vanuit Food Commerce and Technology, is opleidingoverstijgend en stimuleert ondernemerschap. Annemiek: “Studenten van verschillende opleidingen gaan zelfstandig aan de slag met de oprichting van een eigen bedrijf. Daarbij ontwikkelen ze ondernemende eigenschappen die voor het werkveld van onschatbare waarde zijn. Het draait om lef, doorzettingsvermogen en samenwerken. Doordat de teams multidisciplinair zijn samengesteld, leren ze ook buiten hun eigen expertisegebied te denken en tillen ze elkaar naar een hoger niveau.”

Afsluitend evenement

De kracht van de Food Challenge Ondernemen ligt in de samenwerkingen, niet alleen binnen Inholland, maar ook met externe experts, bedrijfscoaches en gastsprekers. Het jaarlijkse hoogtepunt is de gezamenlijke (elevator) Pitch Battle, waar alle studententeams de strijd met elkaar aangaan. Tijdens het afsluitende evenement op 17 januari, gehost door de Food Innovation Community Amsterdam (FICA), presenteren de studententeams hun voedingsinnovaties aan een breder publiek. Het meest succesvolle team wint de titel 'Beste ondernemers' en heeft de mogelijkheid om hun start-up te liquideren of een doorstart te maken.

Food Challenge Ondernemen

“Het mooiste aan Food Challenge Ondernemen is de enorme leercurve die de studenten doorlopen. Het programma betrekt hen actief bij de ontwikkeling van de voedselindustrie en laat hen nadenken over voortdurende voedselvernieuwing. Wie anders dan de jonge generatie zelf moet aan het roer staan van de toekomst?", besluit Annemiek.

Altijd op de hoogte blijven?