Echte reden breuk Albert Heijn-Benedik onthuld

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

MAASTRICHT - Albert Heijn heeft de banden met Benedik verbroken omdat Geert Benedik al vóór het daadwerkelijke faillissement tegen vleesverpakker Hilton Meats had verteld dat hij en zijn broer Jac hun bedrijf technisch failliet wilden laten verklaren.

MAASTRICHT - Albert Heijn heeft de banden met Benedik verbroken omdat Geert Benedik al vóór het daadwerkelijke faillissement tegen vleesverpakker Hilton Meats had verteld dat hij en zijn broer Jac hun bedrijf technisch failliet wilden laten verklaren.

De gebroeders Benedik klapten tegen Hilton Meats uit de school omdat ze wilden dat de vleesverwerker, eveneens een belangrijke leverancier van AH, zou participeren in een doorstart van Benedik. 

Dit zei curator mr. Frits Udo maandag bij de rechtbank in Maastricht waar het kort geding diende tegen de gebroeders Benedik. De curatoren van het in 2005 failliet verklaarde Landgraafse vleesbedrijf, daagden de gebroeders Benedik voor het gerecht omdat ze hen persoonlijk verantwoordelijk stellen voor het faillissement. Op Jac en Geert Benedik rust een vordering van 40 miljoen euro.

Druppel

Voor Albert Heijn was het gesprek met Hilton Meats de druppel die de emmer deed overlopen.

Benedik leefde al enigzins in onmin met AH omdat de grootgrutter niet tevreden was met de geleverde kwaliteit van het vlees. Benedik zou het vlees inspuiten met water en eiwitten en dit niet op de etiketten vermelden. Daarnaast werd Benedik van diverse kanten beschuldigd lonen niet te betalen. Uitzendbureau Randstad haalde daardoor zelfs 200 inleenkrachten terug.

Toen Albert Heijn het verhaal van Hilton Meats ter ore kwam, beëindigde de supermarktketen met directe ingang de samenwerking met Benedik. Aan AH was steeds verteld dat Benedik een bloeiend en gezond bedrijf was. Twee weken na de breuk tussen AH werd Benedik definitief failliet verklaard.

Misleid

Benedik wijt het faillissement aan het verliezen van belangrijke klanten als Albert Heijn.

De curatoren probeerden maandag aan te tonen dat een faillissement al veel langer in de lucht hing en dat de financiële positie van het bedrijf al jaren slecht was door wanbeleid van Jac en Geert Benedik. Het duo zou zelfs ruim 3 miljoen euro uit het bedrijf hebben ontrokken en onder henzelf en BV's van familieleden hebben verdeeld.

De gebroeders Benedik spiegelden niet alleen Albert Heijn, maar ook banken altijd voor 'een gezond bedrijf te zijn'. Banken bleven door dit rooskleurige verhaal geld verstrekken, aldus Udo. In werkelijkheid ging het al langer slecht met het bedrijf.

Lees deze maand (mei) in het vakblad Meat & Meal een reconstructie van wat er allemaal vooraf ging aan het drama Benedik.

Lees ook:

Benedik sluisde miljoenen uit bedrijf

Financiën Benedik volstrekt drijfzand

'Verlies AH-contract was oorzaak bankroet Benedik'

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de affaire Benedik

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte blijven?