Drie Branche-erkende Meesterslagers erbij

19 maart 2019

Nederland heeft er weer drie Branche-erkende Meesterslagers bij. Op 18 maart kregen Arno de Best, Herman ter Weele en Johan van Uden de bijbehorende oorkonde en speldje uitgereikt door de voorzitter van de Commissie Meesterproef, Ad Bergwerff. Deze roemde de vaardigheden van de drie slagers, elk specialist op hun eigen vakgebied. “Arno is een vakman pur sang, voor Johan telt een tweede plaats niet, die wil overal de beste in zijn en Herman is de bekendste zelfslachtende slager, die ook hert in zijn koelcel heeft.”

De Meesterproef komt neer op vaktechniek en vakbekwaamheid. Alle finesses van het vak komen aan bod, van uitbenen tot het maken van traiteurproducten. Bedoeling is om een impuls te geven aan het ambacht en authenticiteit van het slagersvak. En natuurlijk het uitdragen van de beroepstrots.

Erik van Loo

Meesterkok Erik van Loo vertelde voorafgaand aan de inauguratie van de drie nieuwe Meesterslagers het verhaal van zijn weg naar de top. Hij begon als jong ventje (‘Limburg menneke’) als slagerszoon met uitbenen en wist al snel dat hij kok wilde worden. Zijn vader hield hem voor: “Als je iets wilt worden, wordt dan maar een goeie.” Dat advies bracht Van Loo via diverse restaurants, onder meer op cruiseschepen naar zijn eerste Michellin-ster en uiteindelijk de titel Meesterkok. “Met een ambacht laat je je handen doen wat je ogen zien.” Met hard werken heeft hij zijn doel bereikt en is nu Meesterkok bij restaurant Parkheuvel in Rotterdam.

Elk onderdeel van de meesterproef wordt beoordeeld door 2 beoordelaars. Beoordelaars zijn vakmensen uit de branche die door de Stichting Meestertitels Slagersbranche zijn benoemd. Zij rapporteren aan de Commissie Meesterproef.

Over Stichting Meestertitels Slagersbranche

De meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ is ondergebracht bij de Stichting Meestertitels Slagersbranche. De titel ‘branche erkende meesterslager’ is er alleen voor de állerbesten in de slagersbranche. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De Meesterproeven voor de ambachtelijke branches zijn mede ontwikkeld door Cinop, een adviesbureau op het gebied van onderwijs en opleiding. 
(Op de foto v.l.n.r: Johan van Uden, Herman ter Weele, Arno de Best)

 

Altijd op de hoogte blijven?