Drie bedrijven maken Friese droge worst van vis

19 november 2014 Maurits van Aalst René Bakker, Syb Zijlstra en Sietse de Vries zijn de bedenkers van de Leeuwarder Ziltezee Worst. Foto: Bakker uw Slager

Drie Leeuwarder ondernemers hebben gezamenlijk een nieuw Fries streekproduct ontwikkeld: Friese droge worst van vis. Worstmaker René Bakker van Bakker uw Slager, Syb Zijlstra (eigenaar van visrestaurant Le Sandre) en Sietse de Vries van vishandel Langoustine zijn de bedenkers van deze primeur met de naam Leeuwarder Ziltezee Worst.

'Wij kwamen op het idee, omdat de vraag naar streekproducten toeneemt en omdat droge worst met vis gewoonweg niet bestond. Wij hebben samen getest met de juiste ingrediënten en verhoudingen om uiteindelijk een heerlijke droge worst te maken met vis die met recht het predicaat Fries streekproduct mag dragen', aldus worstmaker René Bakker.

Kalfsvlees

De worst bestaat voor een deel uit kalfsvlees en voor een deel uit vis. 'Daarmee krijgt de droge worst een heerlijke eigen smaak die je mag verwachten van een kwaliteitsproduct', geven de bedenkers aan. Tijdens de vakwedstrijden gehouden op de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) in Zwolle behaalde de Leeuwarder Ziltezee Worst de hoogst haalbare onderscheiding: Goud met Ster.

Prestigieus

De NSM-vakwedstrijden gelden als één van de meest prestigieuze van Nederland. De ambachtelijke producten zijn gekeurd door speciaal geselecteerde keurmeesters uit het bedrijfsleven en docenten uit de vakopleidingen voor Food. Bij deze keuring heeft de jury de producten zeer kritisch beoordeeld op smaak, uiterlijk, presentatie en orginaliteit.

Altijd op de hoogte blijven?