Dierloos – Dirk-Jan Verdonk

Dierloos van Dirk-Jan Verdonk omschrijft de geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland. Hoe ontstond het vegetarisme en veganisme en hoe verliep de ontwikkeling?
“Vegetarisme was ooit een onvoorstelbaar fenomeen”, staat er te lezen op de achterflap. “ ‘Spoedig van honger omkomen’ was het lot van mensen met een plantaardig dieet, aldus de gezaghebbende Gezondheidsleer voor ontwikkelden van alle standen van Nederland in 1879.” Vandaag de dag neemt het aantal vegetariërs en vegans snel in aantal toe. Dat geldt ook voor de zogenaamde flexitariërs en flexinisten, mensen die minder vlees eten. Redenen daarvoor zijn te vinden in de zorgen om het welzijn van dieren, klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en gezondheid.
Maar hoe is vegetarisme en veganisme eigenlijk ontstaan? Wie is er met een vleesloos dieet begonnen? In het boek Dierloos probeert Verdonk antwoord te geven op deze vragen. Aan bod komen onder andere het ontstaan van het vegetarisme en veganisme, de voormannen en vrouwen, de ontwikkeling en verspreiding van vegetarische ideeën en praktijken, en de tegenstand die vegetariërs ervaren.
Over de auteur
De auteur Dirk-Jan Verdonk werkt als hoofd programma’s van het Nederlandse kantoor van World Animal Protection. Eerder verschenen van zijn hand Het dierbare gerecht en Dierenrechten.
Prijs: 23,99 | ISBN: 9789025310363
Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'
Slager, zweminstructrice, sluiswachter, vliegenier en bestuurslid van de Confrérie des Chevaliers Grand Bailliage. Allemaal beroepen die van toepassing zijn op de inmiddels 75-jarige Paula van Rijn. Op haar 71e voegde ze daar schrijfster aan toe. Afgelopen zaterdag 18 maart presenteerde ze in Nieuwegein haar tweede verhalenbundel ‘Gegeven tijd’.
Historisch kookboek restjes
Koken met restjes is van alle tijden. Dit digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw.
Vegetarische recepten meest gekozen categorie bij HelloFresh in 2022
De helft van de Nederlanders wil minderen in hun vlees- en visconsumptie, blijkt uit recent onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Het afgelopen jaar werden vegetarische recepten zelfs het meest gekozen door klanten. Om vegetarisch eten voor de consument makkelijker te maken, werkt HelloFresh de hele maand maart samen met de Vegetarische...