Dierenwelzijnsorganisaties roepen politiek, banken en publiek ter verantwoording

9 augustus 2017

Er moeten direct maatregelen worden genomen tegen stalbranden. Dat schrijft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier woensdag in een brandbrief aan de onderhandelaars van de kabinetsformatie. Ook Varkens in Nood trekt aan de bel.

Directe aanleiding is de uitgebrande megastal in Erichem van grootvarkenshouder Adriaan Straathof, waarbij vorige maand 24.000 varkens omkwamen. De vier partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hervatten woensdag hun overleg voor een nieuw kabinet. Aanleiding voor Wakker Dier om aan de bel te trekken.

185.000 dieren

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn er dit jaar al 185.000 dieren bij stalbranden om het leven gekomen. Over heel 2016 waren dat er 201.000. Vorige maand kwamen er nog 24.000 varkens om bij een brand in Erichem. ‘De tijd van wachten is voorbij. Er moet nu echt actie komen’, aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

De organsiatie pleit in de brief onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders en voor de beschikbaarheid van voldoende bluswater. Ook wil het betere vluchtwegen, brandveilige ventilatiesystemen en een verplichte keuring van elektrische installaties.

Banken onder vuur

Tegelijkertijd komt ook Varkens in Nood in actie naar aanleiding van de megastalbrand. De meer activistische organisatie focust op de financiers van bedrijven waar dierenwelzijn geen prioriteit heeft.

‘Uit onderzoek van Varkens in Nood blijkt dat Aegon en de ING-bank de financiers zijn van de (brandgevaarlijke) varkensstallen van Straathof’, schrijft Varkens in Nood woensdag. ‘ING bank en Aegon hebben al een bedenkelijke reputatie wat betreft de financiering van bedrijven waar het dierenwelzijn geen prioriteit heeft. ING staat vrijwel onderaan op de Eerlijke Geldwijzer en Aegon staat op de laatste plaats.

dierenrecht-straathof-ingbeeld1200x8002-300x200 Afbeelding op de site van Varkens in Nood.

Eisen van Varkens in Nood

Varkens in Nood eist van Aegon en de ING dat:

- De financiering van Straathof wordt ingetrokken op grond van wangedrag van Straathof jegens zijn varkens.

- Er geen bouwprojecten van Straathof worden gefinancierd, zoals in Mariënheem waar hij een megastal wil bouwen of in Erichem ter vervanging van de afgebrande stallen.

Oproep

Wat er gebeurd is bij Straathof mag zich niet herhalen, aldus Varkens in Nood. De organisatie roept het publiek en de meer dan 40.000 ondertekenaars van de petitie tegen Straathof op, om hun (eventuele) relatie met Aegon en ING te heroverwegen als deze bedrijven Straathof blijven financieren.

Altijd op de hoogte blijven?