Dier & Recht: 'Biologische boeren ten onder aan dure fosfaatrechten'

attachment-001_food-image-1550336

'Biologische boeren gaan ten onder aan dure fosfaatrechten terwijl dier- en milieuonvriendelijke kalvermesters en geitenhouders vrijstelling krijgen. Dat is onbegrijpelijk en oneerlijk.' Dat stelt Dier & Recht, advocaat van de dieren.

'Het aantal vleeskalveren bereikt in 2018 een recordhoogte. Voor het eerst wordt de grens van 1 miljoen gehaald. Ook de door Q-koorts beruchte geitensector groeide met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt uit een analyse van cijfers van het CBS door Nieuwe Oogst', aldus Dier & Recht. Deze cijfers staan volgens de organisatie 'in schril contrast met de biologische boeren, die samen nog geen 70.000 melkkoeien bezitten'.

Demonstratie

Biologische melkveehouders demonstreerden daarom afgelopen week in Den Haag tegen het fosfaatbeleid van minister Schouten. 'Bioboeren spelen geen enkele rol bij het mestoverschot. Er is juist een tekort aan biologische koeienmest', aldus Dier & Recht.

Onverklaarbaar

'Het is onverklaarbaar dat kalvermesters en geitenhouders mogen uitbreiden en meer slechte mest mogen produceren, terwijl biologische boeren koeien naar de slacht moeten brengen', stelt Hans Baaij, directeur van Dier & Recht.

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Het grote doel van de Europese Green Deal, die op 11 december 2019 werd gepresenteerd, is de Europese Unie (EU) klimaatneutraal en circulair maken. De standpunten zijn vastgelegd in een Europese klimaatwet die op 24 juni 2021 officieel is aangenomen. Kortom, de doelstelling van een klimaatneutrale EU in 2050 is nu in wetgeving opgenomen.

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Parkrunderen worden lakenvelders wel genoemd omdat de koeien met de karakteristieke witte band om het lijf vroeger op landgoederen werden gehouden. De fraaie en weinig eisende dieren zijn geen spectaculaire melkproducenten maar gewild bij hobbyboeren. Fernand de Willigen houdt samen met zijn zoon Niek tachtig lakenvelders en verkoopt hun vlees aan huis.