Corona-controle SZW: slachterijen op de goede weg, maar het kan beter

Maatregelen-Vion-Boxtel

Slachterijen hebben veel maatregelen genomen om besmetting met corona tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er nog verbeteringen nodig; zo moet een aantal slachterijen beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Dat wordt duidelijk uit controles door de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bij vijf slachterijen en twee visbedrijven. Bij de visbedrijven zijn tijdens de inspectie geen overtredingen geconstateerd.

Bij de inspecties is vooral gekeken naar welke corona-maatregelen werkgevers hebben genomen zodat werknemers eerlijk, veilig en gezond kunnen werken.

Aanleiding voor de controles

Aanleiding voor de controles zijn gesignaleerde risico’s omtrent covid-19, diverse meldingen en informatie van de NVWA. Behalve controle op de maatregelen voor een veilig en gezond werkklimaat, is onderzocht of en hoe de werkgevers het risico op een coronabesmetting tijdens het werk zo goed mogelijk voorkomen.

Duidelijk is dat de geïnspecteerde slachterijen al veel maatregelen hebben genomen om besmetting tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er verbeteringen nodig. Een aantal van de geïnspecteerde slachterijen moet beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Werkgever heeft zorgplicht

Op grond van de Arbowet heeft de werkgever een zorgplicht die inhoudt dat de werkgever de werknemer in staat stelt zijn werk veilig en gezond te doen. Dit betekent dat de werkgever inventariseert welke risico’s er zijn en hoe hij deze gaat aanpakken.

attachment-001_food-image-VLS3732I01 De werknemers moeten weten welke maatregelen er gelden en zich houden aan de regels. In verband met corona zijn er extra risico’s die de werkgever moet inventariseren en aanpakken. Bij vijf geïnspecteerde slachterijen was dit nog niet op orde. De Inspectie SZW ziet erop toe dat de werkgevers hun risico-inventarisatie en -evaluatie en plan van aanpak op deze punten aanvullen.

Ook controle op huisvesting, vervoer en salariëring

De werknemers van de slachterijen zijn veelal arbeidsmigranten die via een uitzendbureau worden betaald en gehuisvest. Tijdens de controle hebben inspecteurs ook bekeken of zij voldoende betaald krijgen, wat hun werktijden zijn, hoe zij verzekerd zijn en of zij veilig naar hun werk worden vervoerd. Momenteel doet de Inspectie SZW nader onderzoek naar naleving van de Wet Minimumloon.

De Inspectie SZW blijft de komende tijd bedrijven in onder meer de vlees- en agrarische sector controleren in verband met risico’s rondom eerlijk, veilig en gezond werken en werkt daarbij samen met de andere toezichthouders.

 
Lees ook
Aan de slag met de  nieuwe hygiënecode

Aan de slag met de nieuwe hygiënecode

Vanaf oktober 2021 is de nieuwe hygiënecode voor slagersbedrijven verplicht. Op het eerste gezicht ziet de code er eenvoudig uit, maar als je goed leest zie je dat er veel nieuwe eisen zijn bijgekomen. Een inhaalslag om bij te blijven in een snelgroeiende sector.

SVO en Compaxo werven samen nieuwe medewerkers

SVO en Compaxo werven samen nieuwe medewerkers

Vleeswarenproducent Compaxo is een samenwerking aangegaan met SVO vakopleiding food voor het werven van toekomstige medewerkers. Daarnaast zet SVO een opleidingshuis op waar nieuwe én bestaande medewerkers van Compaxo de mogelijkheid krijgen om een mbo-opleiding te volgen.

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.