Deze keer gaan we naast vlees ook met kaas aan de gang. De bekendste vleesvariant met kaas is natuurlijk de cordon bleu, een filetlapje gevuld met ham en kaas. Ik heb een mooi stuk varkensvlees hiervoor, maar het kan ook heel goed met kalfsvlees. Je kunt ook kleine ‘vinkjes’ van een laagje smeerbare kaasspread voorzien, of een rollade.

Tekst Jan Nederhoed | Foto's: Koos Groenewold

Mijn vaste medewerker Kevin heeft een varkensmiddel uitgebeend: er zijn spareribs en een mooi stuk filet uit gekomen, dat op veel manieren verwerkt kan worden. Van de filet snijd ik dikke lapjes waar ik een inkeping in maak. Daar kan de vulling in. Dit keer heb ik diverse smaken ERU Cheese spreads tot mijn beschikking: Gouda light, Brie en Parmesan. Maar er zijn meer smaken. Het is belangrijk eerst de kaasspread in het vleeslapje te doen dan pas de vulling. Anders loopt de kaas er snel uit. Als variatie voor de vullingen heb ik ook gehakt gedraaid en licht gekruid, met zout (15 gr/kg), en zout en peper (1 gr/kg). Door een deel heb ik wat tuinkruiden gemengd.

Verschillende varianten

  • Cheese Spread Brie combineert goed met walnoten. Ik hak ze fijn en stop ze bij de vulling. Ik paneer de filetlapjes daarna licht. Leuk om wat hele noten als decoratie te presenteren.
  • Cheese Spread with Parmesan is een wat uitgesprokener smaak. Die combineert goed met het gehakt met tuinkruiden. Als vulling voor de filetlapjes draai ik balletjes (30 gr). De gevulde lapjes heb ik aan de buitenkant afgewerkt met gedroogde tuinkruiden, voor een mooie kleur.
  • Een flinke lik Cheese Spread Gouda Light (10%) heb ik samen met rozijnen (20 gr/kg) en appel (40 gr/kg) door gehakt gemengd en balletjes (30 gr) in een filetlapje gedaan. Met een prikker zet ik beide delen vast.
  • Blinde vinken zijn gemaakt van dunne lapjes kalfsvlees. Deze variant van varkensvlees kunt u zelf een naam geven. Ik sla enkele filetlapjes plat tot een dunne plak. Insmeren met een kaasspread. Rolletjes gehakt (50 gr) in het lapje vlees rollen en eventueel met een prikker vastzetten of met een touwtje vastbinden. Aan het gehaktmengsel kunt u naar eigen smaak ingrediënten toevoegen: appel/rozijn, tuinkruiden, bieslook, enz.).
  • Cheese Spread Brie heb ik ook op een grotere lap vlees van ongeveer gelijke dikte gesmeerd. Dat wordt een mooie cordon bleu rollade. Plakken gekookte achterham (uit eigen slagerij) erop en eventueel wat sprietjes bieslook. Oprollen en dichtbinden met rolladetouw. Gebruik wat extra touw zodat de kaas er bij het verwarmen niet snel uitloopt.

Dit artikel komt uit Vlees+ 3-2019. U vindt meer foto's en recepten in het blad. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

Altijd op de hoogte blijven?