Conserveermiddel E203 wordt verboden, E200 en E292 blijven toegestaan

vlees

Het gebruik van het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) is vanaf 12 augustus 2018 niet meer toegestaan in de Europese Unie. E 203 wordt gebruikt in onder meer vleeswaren. Sorbinezuur (E200), kaliumsorbaat (E202) blijven toegestaan. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op haar website.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

De Europese Commissie heeft besloten E203 van de lijst toegestane additieven te schrappen na een herevaluatie door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA in juni 2015. Volgens de EFSA waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar. Er kan dus dus niet worden uitgesloten dat de stof schade aan het DNA kan toebrengen met erfelijke veranderingen tot gevolg. De EFSA kon daarom geen norm voor de aanvaardbare dagelijkse inname vaststellen.

Vervolgens heeft de Europese Commissie in 2016 gebruikers van E 203 opgeroepen wetenschappelijke en technologische gegevens over calciumsorbaat te verstrekken, maar niemand bleek informatie over de genotoxiciteit van calciumsorbaat te kunnen verstrekken. Daarom wordt E203 van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven geschrapt. In de herevaluatie van EFSA werden ook sorbinezuur (E200), kaliumsorbaat (E202) opnieuw onder de loep genomen. Deze additieven blijven wel toegestaan.

Leestip: Slager Albert Dantuma maakt producten zonder toevoegingen

Lees ook
Gouden Slagersring krijgt nieuw logo

Gouden Slagersring krijgt nieuw logo

De Gouden Slagersring keert weer terug in 2022. Reden voor de wedstrijdorganisatie om het logo van deze vakwedstrijd te updaten. “Met trots presenteren we het nieuwe beeldmerk van deze innovatie-wedstrijd”, staat er te lezen op de website van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

Inschrijving vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2022

Inschrijving vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2022

De vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt komt er aan. Op 8 september vindt de keuring plaats bij SVO Houten. Organisator Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept leden op om zich in te schrijven voor deze wedstrijd.

Akkoord KNS en FNV over nieuwe cao

Akkoord KNS en FNV over nieuwe cao

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft toch een onderhandelingsresultaat bereikt met vakbond FNV over een nieuwe tweejarige cao voor het slagersbedrijf. Wat hebben de partijen afgesproken?