CBL voert verdoofd castreren later in

attachment-001_food-image-VLS5430I01

LEIDSCHENDAM - De datum van 1 januari 2009 waarop de supermarkten alleen nog varkensvlees verkopen van varkens die verdoofd zijn gecastreerd, wordt niet gehaald. Een ingangsdatum van 1 maart is het meest waarschijnlijk. Dat zegt het CBL, de koepelorganisatie voor supermarkten.

LEIDSCHENDAM - De datum van 1 januari 2009 waarop de supermarkten alleen nog varkensvlees verkopen van varkens die verdoofd zijn gecastreerd, wordt niet gehaald. Een ingangsdatum van 1 maart is het meest waarschijnlijk. Dat zegt het CBL, de koepelorganisatie voor supermarkten.

Het invoeren van het verdoofd castreren kan om verschillende redenen pas later worden ingevoerd. De apparatuur die de varkenshouders gaan gebruiken om de varkens te verdoven liet eerst op zich wachten.

Vervolgens was er gesteggel over wie moest opdraaien voor de kosten van die apparatuur. De supermarkten hebben deze verplichting op zich genomen door een fonds daartoe op te richten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet deze constructie echter nog goedkeuren.

De supermarkten hebben met de slachterijen afgesproken dat zij een fonds ter waarde van 3,7 miljoen euro in het leven roepen. Die middelen moeten 1 september beschikbaar zijn.

Slachterijen hebben echter aangegeven dat zij geen verschil willen maken in exportvlees en het vlees voor de Nederlandse markt. Alle varkens zullen dus verdoofd worden gecastreerd. De Nederlandse supermarken betalen dit. Mogelijk wordt een stukje varkensvlees in de supermarkt daardoor ook duurder, als zij de extra kosten doorberekenen. Het zou dan gaan om een paar cent per lapje vlees.

Wakker Dier reageert verontwaardigd op het uitstel. 'Door ruzie over geld en formele procedures lijden nu nog steeds dagelijks 29.000 biggetjes onder de onverdoofde castratie.'  

Lees ook:

CBL betaalt mee aan castratie biggen (30 juni 2008)

Boerenacties rond verdoofd castreren (11 juni 2008)

Tests Westfort: Uitval berengeur hooguit 4 procent (9 mei 2008)

Rechtszaak dreigt voor Vion en supers (30 april 2008)

Oproep castratiestop wekt verbazing (25 april 2008)

Berengeur nauwelijks herkend en geproefd (24 april 2008)

Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop (16 april 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over castreren

 

Lees ook
Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.