'Cao-politie' bij Beusmeat

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LEEK – FNV Bondgenoten heeft een 'cao-politie' ingeschakeld om in te grijpen bij Beusmeat in Leek.

LEEK – FNV Bondgenoten heeft een ‘cao-politie’ ingeschakeld om in te grijpen bij Beusmeat in Leek.

Varkenskoppenverwerker Beusmeat betaalt al sinds 2005 niet volgens de sector-cao. Zo'n 150 ingeleende werknemers, voornamelijk afkomstig uit Polen, zijn daar de dupe van stelt de vakbond.

Pensioenen
Cao-controle-instellingen uit de vleessector en de uitzendsector zijn nu gevraagd in te grijpen bij Beusmeat. FNV Bondgenoten heeft ook de pensioenfondsen gevraagd onderzoek bij Beusmeat in te stellen. Voor ingeleende werknemers blijkt geen pensioenafdracht te hebben plaatsgevonden. Wel werd premie op het loon ingehouden.
 

‘De schade per ingeleende werknemer loopt op van gemiddeld € 4.000 in het eerste jaar tot boven de € 30.000 over de afgelopen vijf jaar’, zegt Janwillem van Compaijen van de FNV. Over de laatste vijf jaar zou Beusmeat op deze manier twee miljoen euro hebben verdiend.

 

Bewijsstukken
In de cao-controles kan naar de betalingen aan de werknemers gekeken worden, maar ook naar de nota's van de inleenbedrijven aan Beusmeat. De bond heeft, sinds zij december 2009 aan de bel trok, van tientallen werknemers bewijsstukken gekregen.

Inmiddels is FNV Bondgenoten onderhandelingen gestart met betrokken inleenbedrijf Friesenpersoneel over toepassing van de cao Vlees.

Lees ook:
Weer actie bij Beusmeat (17 januari 2010)
Uitbeners Beusmeat krijgen meer loon (12 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Beusmeat

Altijd op de hoogte blijven?