'Calorieën hamburger op menubord

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

DEN HAAG - De Consumentenbond pleit ervoor dat fastfoodketens op de prijslijst boven de toonbank aangeven hoeveel calorieën en vet hamburgers en andere snacks bevatten.

DEN HAAG  - De Consumentenbond pleit ervoor dat fastfoodketens op de prijslijst boven de toonbank aangeven hoeveel calorieën en vet hamburgers en andere snacks bevatten.

Het heeft geen zin dit soort informatie elders in de zaak te geven, stelt de bond. Onlangs wezen Amerikaanse onderzoeken uit dat aparte folders en informatie op placemats geen effect hebben.

Prominent

'Ook de overheid wil dat de horeca met duidelijke informatie komt over vet, suiker en zout in eten', aldus de Consumentenbond die benadrukt dat de gegevens wel een prominente plaats moeten krijgen. De bond hoopt dat mensen gezonder gaan eten. Veel personen onderschatten de hoeveelheid calorieën en vet in hun eten.

Veel fastfood-restaurants, cateraars en cafés van supermarkten in Groot-Brittannië zijn dit voorjaar begonnen met vermelding van het aantal calorieën op onder meer menuborden.

Industrie moet ook

Een poll op evmi.nl in april/mei wees uit dat de meerderheid van de lezers wil dat de Nederlandse horeca dat ook doet. 64 Procent van de stemmers was die mening toegedaan: 38 Procent meent dat zo'n vermelding consumenten helpt om een goede keuze te maken en 26 procent is van mening dat het een goed idee is omdat voedingsmiddelenfabrikanten dat immers ook moeten.

Aan de andere kant stelt 18 procent dat de maatregel niet helpt om overgewicht te bestrijden. Eveneens 18 procent vindt de verplichting het aantal calorieën te vermelden 'betuttelend'.

Lees ook:

Man aan tafel goed voor de lijn (6 augustus 2009)

Consument vertrouwt portiegrootte niet (30 juli 2009)

Fastfood-ketens UK vermelden Kcal (8 april 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over calorieën

Alle berichten over hamburgers

Altijd op de hoogte blijven?