Brit gooit een derde gekocht voedsel weg

attachment-001_food-image-VLS5217I01

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.


Focussen op verpakkingen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen heeft dan ook weinig zin. Het heeft veel meer nut om te voorkomen dat goed voedsel (met verpakking en al) wordt weggegooid.


Dat concludeert het Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in het rapport 'the Food We Waste'.


Volgens WRAP staat bij de weggooi-top-100 qua gewicht de categorie maaltijden met vlees of vis op de vierde plaats (na aardappelen, brood en appels).


1,2 miljoen worstjes

Er worden in de UK dagelijks 1,2 miljoen worstjes, 1 miljoen plakjes ham en 300.000 kant-en-klaarmaaltijden weggegooid. Bovendien groeit de hoeveelheid jaarlijks met 2 tot 5 procent.


Qua vermijdbare kosten bij afval staat de categorie maaltijden met vlees/vis op 1, met een waarde van 602 miljoen pond per jaar.


In totaal gooien inwoners van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor 10 miljard Engelse pond weg. Dat is 32 procent van hun totale uitgaven aan voedsel.


Niet uitgepakt

Producten met een totale waarde van zo’n 2,3 miljard pond worden niet eens uitgepakt, terwijl voor 1 miljard pond aan voeding niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is.


Personen in eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50 procent meer voedsel weg dan personen in meerpersoonshuishoudens.


Het proberen te voorkomen van deze onnodige verspilling zou de CO2-uitstoot met 18 miljoen ton terugdringen.


Download het Waste-rappport (237 pagina's)


Lees ook:

Schotse vleessector wil huisvuil toelaten (23 mei 2008)

Houdbaarheidsdatum te heilig (22 augustus 2006)

Voedselketen pakt derving aan (24 juli 2006)

Website tegen voedselverspilling (16 maart 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselverspilling

Lees ook
Verantwoord verpakken op gebruikte of nieuwe machines

Verantwoord verpakken op gebruikte of nieuwe machines

Besparing op de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal en streven naar volledige recyclebaarheid blijft een actueel thema tussen retailers en toeleveranciers. Vooral de reductie van plastic krijgt hierin veel aandacht.

Live training slicen & automatiseren met proefproductie

Live training slicen & automatiseren met proefproductie

In het splinternieuwe trainings- en applicatiecentrum van MULTIVAC werken meer dan 100 specialisten - van levensmiddelentechnologen tot werktuigbouwkundigen - aan op maat gemaakte verwerkings- en verpakkingslijnen.

Verpakkingsbeurs Empack organiseert webinar over nieuwe regels wegwerpplastics

Verpakkingsbeurs Empack organiseert webinar over nieuwe regels wegwerpplastics

Vanaf 3 juli geldt er in de EU een verbod op bepaalde Single Use Plastics (SUP). Daarom organiseert Verpakkingsbeurs Empack op 30 juni om 11.00 een webinar over de nieuwe wetgeving en wat dit betekent voor verpakkende bedrijven, verpakkingsproducenten, instanties en consumenten.