Brandt & Levie draait eerste worst in Amsterdam

6 november 2014 Maurits van Aalst Afbeelding: Brandt & Levie

Na drie jaar een slagerij in Baambrugge te hebben gehuurd, heeft Brandt & Levie de eerste worst gedraaid op een eigen nieuwe locatie in de Amsterdamse Houthavens. De ondernemers Geert, Jiri en Samuel brengen het ambacht terug naar de stad op een plek waar iedereen kan langskomen en kan zien hoe de worsten worden gemaakt.

'Terwijl veel van onze voedselproductie wordt weggestopt in de uithoeken van de samenleving, brengen wij het worstenambacht terug naar de stad', aldus de worstmakers. 'De worsten worden niet langer in Baambrugge gemaakt, maar komen uit de nieuwe slagerij in de Amsterdamse Houthavens. Op deze nieuwe plek willen we aan iedereen laten zien waar en hoe de worst wordt geproduceerd.'

Worstatelier

Hoewel de productie op de nieuwe locatie van start is gegaan, blijft er voor Geert, Jiri en Samuel nog een grote droom over. De oprichters van Brandt & Levie willen bezoekers ontvangen met een goed glas wijn, workshops geven en educatieprojecten starten. Hiervoor willen ze naast de worstmakerij het worstatelier realiseren. Dit wordt een plek met een kleine buurtslagerij, maar dan voor heel Amsterdam.

Crowdaboutnow

Om het worstatelier te kunnen realiseren roepen de worstmakers de hulp in van iedereen. Via het platform Crowdaboutnow zoeken ze financiering om hun droom waar te maken. 'Je steunt ons door als eerste één van de pakketten en producten uit de nieuwe slagerij te bestellen', geven zij aan. 'Reserveer bijvoorbeeld nu al een exclusieve workshop met diner voor in februari of koop de eerste Brandt & Levie Amsterham.' Voor de liefhebber is er de klapper: samen met de worstmakers een heel varken van neus tot staart verwaarden. 'Je kunt dan zelf bepalen hoe je het vlees wilt verwerken en welke kruiden je wilt gebruiken. Een once in a lifetime-kans, want er is er nog maar één van.'

Italië

Brandt & Levie begon vier jaar geleden met een reis door Italië, waar de oprichters het ambacht van worstmaken leerden van de Italiaanse grootmeesters. Eenmaal terug in Nederland besloten Geert, Jiri en Samuel een eigen worstmakerij te beginnen. Ze huurden een slagerij in Baambrugge en begonnen Brandt & Levie. 'Met Brandt & Levie willen we de lekkerste worst van Nederland maken op een manier die goed is voor iedereen in de keten', stelt het drietal.

Samenwerking

De afgelopen jaren zijn al veel van hun dromen uitgekomen, maar de mannen leggen de lat hoog. 'We zijn ontzettend trots op de samenwerking met vier geweldige varkensboeren met elk een prachtig bedrijf. Alle varkens kunnen naar buiten. De voeding is zoveel mogelijk afkomstig uit eigen productie of de regio. We werken met hele varkens en streven ernaar deze te verwerken van kop tot staart. Ook hebben we een team waar we oneindig trots op zijn. Brandt & Levie is de afgelopen jaren gegroeid, maar we blijven dromen. We willen een worstatelier in de stad', aldus Geert, Jiri en Samuel.

Altijd op de hoogte blijven?