Boerderij ’t Schop werkt mee aan duurzamere foodsector

22 november 2018

Deze maand ontving biologische boerderij ’t Schop de Agrofoodpluim. ’t Schop kreeg deze prijs omdat zij met hun onderneming innovatief bijdragen aan een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrofoodsector in Brabant.

Opa van den Broek begon met het opstarten van een gemengd bedrijf. Zijn zoon Cees specialiseerde zich eerst in melkvee, later in vleesvee. Nu staat Cees’ zoon Jan van den Broek aan het roer. Hij heeft het gemengde bedrijf van zijn vader en opa omgetoverd op zijn eigen manier: in een belevingscentrum over streekproducten. Het bedrijf heeft nu een winkel, boerderijkeuken en een vergaderruimte. De winkel verkoopt biologische streekproducten zoals varkensvlees van de Voortse Hoeve uit Hilvarenbeek, Eindhovense kaas van de Genneper Hoeve en groente van Sophia’s tuin.

Van grond tot mond

Hun ideeën over biologisch en duurzaam voert de familie Van den Broek ook door bij het gebruik van het soort koeien: “We kozen bewust voor kwaliteit en een ander koeienras. Bij gangbaar vleesvee wordt 80 procent van de kalfjes met een keizersnee geboren. Daar sta ik niet achter.” Het doel van het bedrijf is: een hamburger met de laagste ecologische voetafdruk. “Eten gaat om het totaalplaatje: van grond tot mond. Daar willen we meer aandacht voor genereren.” De missie die daar bij hoort is: mensen op een positieve manier dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen.

’t Schop gaat verder dan alleen het voldoen aan de eisen voor een biologisch keurmerk. De koeien van ’t Schop leven in de natuurgebieden uit de buurt, stro wordt uit de buurt gehaald en stro met mest belandt weer op verantwoorde manier op het land. Kunstmest wordt niet gebruikt, ziekten en  onkruid op de seizoensgroenten en -fruit worden op een natuurlijke manier bestreden.

Streekproducten

Bij biologische boerderij ’t Schop kunnen consumenten met streekproducten koken en het is mogelijk om er met groepen te gaan eten. De boerderij geeft ook uitleg over hun manier van boeren: diervriendelijk, transparant en duurzaam.

Altijd op de hoogte blijven?