Wanneer mag je ‘biologisch’ gebruiken in je bedrijfsnaam?

31 mei 2023 Nick Karvounis via Unsplash

Termen als ‘biologisch’, ‘ecologisch’ en afgeleiden daarvan zijn beschermde termen in Europa. Voor het gebruik van zo’n term in een bedrijfsnaam gelden regels. Skal Biocontrole legt uit wat is toegestaan. 

Het gebruik van de term ‘biologisch’ (en afgeleiden zoals verkortingen en vertalingen) is voorbehouden aan de etikettering van (en de reclame voor) gecertificeerde biologische producten. De consument kan er dan op vertrouwen dat het product of het bedrijf voldoet aan de biologische Europese wetgeving. De eisen voor het gebruik van de term biologisch zijn vastgelegd in de Verordening (EU) 2018/848.

Als je bedrijf geregistreerd en gecertificeerd is door Skal én de bedrijfsvoering volledig biologisch is, voldoet je bedrijf aan de Europese biologische wetgeving. Dan mag je ook de term ‘biologisch’ of een afgeleide daarvan in de bedrijfs-, handels- of merknaam. Indien je bedrijf niet is gecertificeerd of de bedrijfsvoering niet compleet biologisch is, mogen er geen termen als biologisch, ecologisch of bio gebruikt worden, omdat dit kan leiden tot misleiding van de consument.

Certificeren of naam aanpassen

Bedrijven met een bio-verwijzing in de bedrijfsnaam en die nog niet geregistreerd zijn bij Skal hebben de keuze om zich volledig te laten certificeren óf om de naam zo aan te passen dat de verwijzing verdwijnt. Alle informatie hierover is te vinden op skal.nl.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?