Biologisch niet onveiliger dan gangbaar voedsel

Gangbare en biologische graangewassen zijn even (on)veilig als je kijkt naar het gehalte fusariumschimmelsWAGENINGEN – Er zitten in biologische voeding niet meer bacteriën of gifstoffen van schimmels dan in producten uit de gangbare landbouw. Dat blijkt uit een rapport van instituut voor de voedselveiligheid Rikilt.

De onderzoekers vonden geen significant verschil tussen de concentraties van de giffen in biologisch en gangbaar graan. En op biologische bedrijven vonden ze de helft minder resistenties tegen sommige antibiotica dan op gangbare bedrijven. Dat pleit volgens onderzoeker Ron Hoogenboom voor de biologishe sector.

Op biologische varkensbedrijven, die al wat langer geleden overstapten op biologische productie vonden de onderzoekers minder Salmonella. Hoe dit komt moet nog verder onderzocht worden. Volgens Hoogenboom kan het aan het voer liggen of aan het feit dat biologische boeren oudere dieren houden. 'Salmonella komt vooral voor bij jonge dieren', aldus Hoogenboom.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene Weg en 25 biologische schapenhouders hebben de leveranciersovereenkomsten ondertekend. De laatste stap voor de formele keten van biologisch lamsvlees uit Nederland.