Bewijs je vakmanschap met een meestertitel

23 juli 2020

Branche erkende meesterslager en branche erkende meesterverkoper. Dat zijn de twee meestertitels in de slagersbranche. De organisatie is op zoek naar nieuwe kandidaten voor deze titels en plaatst op hun website de oproep: "Is een meestertitel iets voor jou?"

De meestertitels zijn de hoogst haalbare erkenning van vakmanschap voor slagers en verkopers. Het vak en het ambacht staan centraal bij deze titels, die openstaan voor ondernemers en werknemers. Kandidaten voor beide titels moeten een meesterproef afleggen om hun vakmanschap te bewijzen.

Branche erkende meesterslager 

De kandidaten van de meesterproef voor branche erkende meesterslager voorlopen een pittig en lang traject van ruim een jaar, waarbij ze op drie onderdelen beoordeeld worden door een commissie van deskundigen uit de branche. Deze onderdelen zijn vers vlees bewerking, worstmakerij & traiteur en communicatie & ondernemerschap.  Voor de titel moeten deelnemers onder andere In twee dagen tijd bijvoorbeeld 22 technieken uit de worstmakerij en traiteurkant laten zien.

Er zijn momenteel vijf branche erkende meesterslagers. Slagers Dennis van Dun en Wouter van de Veen haalden deze titel als eerste in maart 2018. Een jaar later volgden Arno de Best, Herman ter Weele en Johan van Uden.

Branche erkende meesterverkoper

Voor de titel branche erkende meesterverkoper bestaat de meesterproef uit een praktijk- en theorieonderdeel. Voor het praktijkdeel observeren de beoordelaars de kandidaat in de winkel en de kandidaat moet een aantal praktische handelingen uitvoeren. Daarnaast is er een afsluitend interview waar onder andere wordt ingegaan op de handelingen, productkennis, klantgerichtheid en voedselveiligheid. De kandidaat moet ook een verkoopplan maken en presenteren. waarin verkoop, klantcontact en vernieuwing centraal staan. 

Er zijn momenteel twee branche erkende meesterverkopers in Nederland, Gerda Meijer en Wim Koelewijn. Zij behaalde in januari 2020 de meestertitel. 

De titels branche erkende slager en branche erkende meesterverkoper zijn een initiatief van Stichting Meestertitels Slagersbranche. In dit fonds zijn de vakbonden FNV en CNV Vakmensen en Koninklijke Nederlandse Slagers vertegenwoordigd.

Altijd op de hoogte blijven?