Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Treinen die niet kunnen rijden, restaurants en winkels die de openingstijden moeten aanpassen, schoolklassen die naar huis worden gestuurd. Allemaal vanwege een tekort aan personeel. Een kwart van de Nederlandse bedrijven kampt hiermee.

Veel bedrijven zijn op zoek naar personeel. In het tweede kwartaal daalde de werkloosheid naar het op een na laagste punt in de afgelopen tien jaar. Sterker nog, er zijn momenteel in Nederland meer vacatures dan werkzoekenden.

Coronapandemie

Economen denken dat het personeelstekort tijdelijk is en afneemt als de coronapandemie minder wordt. Veel mensen verrichtten momenteel nog coronagelateerd werk. Als coronapandemie afneemt, kunnen zij aan de slag in een andere sector. “Alleen al het verder afbouwen van de test- en prikcapaciteit bij de GGD's zal ervoor zorgen dat zo'n 30.000 mensen vrijkomen”, aldus econoom Hugo Erken van de Rabobank op RTL Nieuws.

Ook verwachten economen dat er personeel vrijkomt omdat de NOW-regeling per 1 oktober is stopgezet. De verwachting is dat verschillende bedrijven hierdoor alsnog omvallen. "Dat is natuurlijk triest voor de betrokkenen", zegt econoom Nic Vrieselaar van Rabobank op NU.nl, "maar daardoor komt wel meer personeel beschikbaar voor bedrijven die groeien."

Ambacht

De ambachtelijke bedrijven, zoals de bakker, slager en vishandel kampen al jaren met een gebrek aan personeel en het vinden van een opvolger voor hun bedrijf. Oudere werknemers gaan pensioen en tegelijkertijd is er minder jonge aanwas. “De komende vijf jaar verwachten we rond de 130-140.000 minder kinderen die instromen in het MBO”, zei Karel de Leest, voorzitter van college van bestuur bij SVO vakopleiding Food, in 2020 al bij FSIN.

Redenen waarom jongeren niet voor het ambacht kiezen worden gezocht in het harde werken, het nachtwerk (bij bakkers) en het slechte imago. Veel jongeren kiezen liever voor een kantoorbaan of leren door. Verschillende brancheorganisaties lanceren daarom campagnes om jongeren of zij-instromers te enthousiasmeren om bijvoorbeeld slager of bakker te worden.

Tips

Tot slot geeft Hugo Erken op RTL Nieuws nog een aantal tips om het personeelstekort op te lossen. Mensen die deeltijd werken zijn misschien met goede afspraken bereid om meer uren te maken. Bedrijven zouden moeten overwegen om 55-plussers of mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Ben jij op zoek naar personeel? Plaats dan je vacature op Foodbanen, de vacaturesite voor alle foodprofessionals. Dit platform bereikt 300.000 professionals uit de Agro, Food&Drinks-branches.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?