ABN Amro: ‘Vlees wordt duurder’

gourmet plus

De ABN Amro verwacht dat de prijs van brood, vlees en melkproducten eind 2016 duurder zal zijn dan nu het geval is. Reden voor de prijsstijging op termijn is onder meer de verwachte toename van de graanprijzen. Ook mais en sojabonen, belangrijke ingrediënten voor veevoer, zullen duurder worden en daarmee melkproducten en vlees.

ABN Amro legt donderdag in zijn granenmonitor uit dat de mondiale tarwemarkt voor het derde jaar op rij wel afstevent op een recordproductie, maar dat hier komend seizoen (2016-2017) een kentering in zal komen. Daarbij verwijst de bank naar het laatste rapport van het Internationale graangenootschap IGC, die een daling voorspelt van 3 procent.

Wereldwijd zorgen de huidige prijzen er voor dat het rendement voor boeren onder druk staat. Daardoor beginnen zij hun teeltplannen te wijzigen. Ook de effecten van klimaatveranderingen zorgen voor druk op de oogst.

Net als de productie neemt de vraag naar graan af. Wel zal deze de productie overstijgen zo is de verwachting. Bij mais en sojabonen spelen soortgelijke ontwikkelingen.

De grote voorraden van dit moment voorkomen volgens de bank eerdere prijsstijging van brood- en zuivelproducten, pasta's, vlees en ontbijtgranen. Daardoor kunnen consumenten voorlopig nog blijven profiteren van de huidige lage prijzen.

Lees ook
Vleesbranche in de media – Week 20

Vleesbranche in de media – Week 20

Een video over een dierenarts in een groot slachthuis, een dichtende poelier en zelfgekweekt bizonvlees in België. Wat kwam er deze week over de vleesbranche voorbij in andere media?

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?