ABN Amro: ‘Vlees wordt duurder’

gourmet plus

De ABN Amro verwacht dat de prijs van brood, vlees en melkproducten eind 2016 duurder zal zijn dan nu het geval is. Reden voor de prijsstijging op termijn is onder meer de verwachte toename van de graanprijzen. Ook mais en sojabonen, belangrijke ingrediënten voor veevoer, zullen duurder worden en daarmee melkproducten en vlees.

ABN Amro legt donderdag in zijn granenmonitor uit dat de mondiale tarwemarkt voor het derde jaar op rij wel afstevent op een recordproductie, maar dat hier komend seizoen (2016-2017) een kentering in zal komen. Daarbij verwijst de bank naar het laatste rapport van het Internationale graangenootschap IGC, die een daling voorspelt van 3 procent.

Wereldwijd zorgen de huidige prijzen er voor dat het rendement voor boeren onder druk staat. Daardoor beginnen zij hun teeltplannen te wijzigen. Ook de effecten van klimaatveranderingen zorgen voor druk op de oogst.

Net als de productie neemt de vraag naar graan af. Wel zal deze de productie overstijgen zo is de verwachting. Bij mais en sojabonen spelen soortgelijke ontwikkelingen.

De grote voorraden van dit moment voorkomen volgens de bank eerdere prijsstijging van brood- en zuivelproducten, pasta's, vlees en ontbijtgranen. Daardoor kunnen consumenten voorlopig nog blijven profiteren van de huidige lage prijzen.

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Voor topkok Ramon Beuk is vlees geen dagelijkse kost, maar als hij het eet wil hij kwaliteit. Daarom is hij al jaren vaste klant bij slager en groothandel Nice to Meat. Directeur Mikel Pouw constateert dat steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit én voor luxe vleessoorten. “Vroeger aten mensen in de zomermaanden spareribs en burgers, nu eten ze wagyu.”