ABN Amro: ‘Vlees wordt duurder’

3 maart 2016

De ABN Amro verwacht dat de prijs van brood, vlees en melkproducten eind 2016 duurder zal zijn dan nu het geval is. Reden voor de prijsstijging op termijn is onder meer de verwachte toename van de graanprijzen. Ook mais en sojabonen, belangrijke ingrediënten voor veevoer, zullen duurder worden en daarmee melkproducten en vlees.

ABN Amro legt donderdag in zijn granenmonitor uit dat de mondiale tarwemarkt voor het derde jaar op rij wel afstevent op een recordproductie, maar dat hier komend seizoen (2016-2017) een kentering in zal komen. Daarbij verwijst de bank naar het laatste rapport van het Internationale graangenootschap IGC, die een daling voorspelt van 3 procent.

Wereldwijd zorgen de huidige prijzen er voor dat het rendement voor boeren onder druk staat. Daardoor beginnen zij hun teeltplannen te wijzigen. Ook de effecten van klimaatveranderingen zorgen voor druk op de oogst.

Net als de productie neemt de vraag naar graan af. Wel zal deze de productie overstijgen zo is de verwachting. Bij mais en sojabonen spelen soortgelijke ontwikkelingen.

De grote voorraden van dit moment voorkomen volgens de bank eerdere prijsstijging van brood- en zuivelproducten, pasta's, vlees en ontbijtgranen. Daardoor kunnen consumenten voorlopig nog blijven profiteren van de huidige lage prijzen.

Altijd op de hoogte blijven?