Vion sluit tijdelijk slachterij in Leeuwarden

Vion-Leeuwarden-5

Vleesverwerker Vion Food schort per direct de activiteiten op van de onlangs geopende slachterij voor runderen in Leeuwarden. Volgens het bedrijf moeten er enkele technische aanpassingen worden gedaan. Ook de keuringsresultaten bij de slachterij roepen vragen op.

Volgens Vion wordt in Nederland gemiddeld 1,8 procent van de karkassen bij slachterijen afgekeurd. Bij de slachterij in Leeuwarden is dit 5 procent. Vion heeft hierover contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die over de keuringen gaat, om dit verschil duidelijk te krijgen.

2500 runderen per week

Vion nam de voor een groot deel geautomatiseerde fabriek onlangs in gebruik. De bouw van de locatie, die tien maanden duurde, kostte de vleesverwerkers circa 20 miljoen euro. Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden in Leeuwarden. Dat aantal wordt, mede door de problemen, nu nog niet gehaald.

[intermezzo:1]

Tijdelijke sluiting

Vion mikt op heropening van de locatie in september. Wat de tijdelijke sluiting Vion uiteindelijk kost, kon een woordvoerster nog niet zeggen.

Waddenrund

De EU-gecertificeerde slachterij neemt voor Vion een belangrijke plaats in de bedrijfsstrategie in wat betreft duurzame en regionale vleesproductie. Ongeveer 500 veehouders doen mee aan het programma Waddenrund. De dieren moeten hierbij minimaal 120 dagen per jaar zes uur lang worden geweid en de boerderijen mogen maximaal 25 kilometer landinwaarts liggen vanaf de kust van de Waddenzee. Door de geringe afstand tot de slachterij van Vion kan een korte transportduur worden gewaarborgd en kunnen de hoogste dierenwelzijnsnormen worden nageleefd.

Naast het waddenrund is het bedrijf in Leeuwarden bedoeld voor het slachten van biologische runderen. Op deze wijze kan Vion inspelen op de toenemende vraag naar biologisch rundvlees.

In de tweede Industriespecial van Vleesmagazine, die 1 juni verschijnt, staat een interview met Maiko van der Meer, nieuwe Chief Commercial Officer (CCO) binnen Vion Pork. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

button_voordeelabonnement-aanvragen
Lees ook
Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.

Vion: koploper in duurzame inzetbaarheid

Vion: koploper in duurzame inzetbaarheid

Werk maken van de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers is een veel besproken onderwerp binnen organisaties. Het wordt meegenomen in strategische jaarplannen – HR-rapportages staan bol van dit begrip – maar ook in de media wordt geregeld aandacht besteed aan duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent het nou precies? Daniëlle van de Ven en Roy...

Welke additieven zijn toegestaan in welke producten?

Welke additieven zijn toegestaan in welke producten?

Vanaf 1 oktober 2021 gaat de NVWA weer controleren op het gebruik van additieven in vleesbereidingen en vleesproducten. Bij overtreding riskeren slagers en andere vleesondernemers een fikse boete. Maar hoe weet je welke additieven zijn toegestaan?