Joviander: nieuw vlees van eigen bodem

25 april 2017 Guido Kobessen

Geen kalfsvlees, geen rundvlees, maar Joviander, dat moet het gaan worden, als het aan de VanDrie Group en Hanos-slager Van der Zee ligt. Dinsdagmiddag werd het vlees gepresenteerd tijdens een perslunch in restaurant De Schans in Montfoort.

Het was ongeveer drie jaar geleden toen Van der Zee en de VanDrie Group op het idee kwamen om een nieuw soort vlees te ontwikkelen, het Joviander. Puur Nederlands vlees, zegt directeur Loek Carabain van Van der Zee. ‘Dat mag wel eens een keer, want 95 procent van het vlees komt uit het buitenland.’ Sindsdien is gewerkt aan het uitwerken van het nieuwe concept, dat Hanos naast de al bestaande achttien kwaliteiten rundvlees en drie kwaliteiten kalfsvlees zal verkopen.

Uitsluitend vaarzen

Joviander begint bij het laatste kalf dat de zwartbonte koe in haar leven draagt. Voor haar laatst geboren kalf is de melkkoe gekruist met een vleesstier van een typisch vleesras zoals de Witblauwe. Voor Joviander komen uitsluitend vaarzen in aanmerking. Het geslacht heeft, net zoals het ras, de voeding en de slachtleeftijd van het dier, immers een belangrijke invloed op het gewenste eindresultaat: mals vlees met een fijndradige onderscheidende structuur, een lichte vetbedekking, intramasculair vet en een volle smaak. ‘Het is zacht en heeft de malsheid van kalfsvlees’, vertelt Carabain.

Criteria

Joviander_embleem-300x300 De voor Joviander geselecteerde dieren zijn in Nederland geboren en daarna volgens de door de VanDrie Group opgestelde criteria gemest. Vervolgens worden de vaarzen op een leeftijd van elf of twaalf maanden geslacht. Dit gebeurt bij de VanDrie Group-slachterij ESA in Apeldoorn. Vanaf vandaag is het Joviander bij horecagroothandel Hanos te koop.

Altijd op de hoogte blijven?