Je kunt geen krant openslaan of het gaat over suiker, van suikertax in de UK en USA tot zelfs in Nederland. Wij eten met z’n allen veel te veel van dit witte gif. We zijn steeds meer frisdrank gaan drinken met heel veel suiker. Een gemiddeld blikje bevat al snel 35 gram suiker en een flesje sportdrank al snel 75 gram. Van 3 kilogram per jaar naar gemiddeld 34 kilogram per jaar per hoofd van de bevolking. Suiker is suiker, het maakt niet uit van welke bron.

Het ene wordt wat sneller in je bloed opgenomen en dat is dan ook ongeveer het verschil. Suiker uit van alles: van sacharose, glucose, fructose, dextrose, ect. Dat te veel suiker niet goed is voor de mens weten we allemaal, maar nog heel veel consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid die ze dagelijks consumeren en wat de gevolgen kunnen zijn. Suiker wordt tegenwoordig ook wel de sluipmoordenaar of het witte gif genoemd. In veel soorten voedsel stoppen levensmiddelenproducenten suiker.

In de loop der jaren is het suikergebruik drastisch toegenomen. Rond de jaren 50 zijn voedselproducenten begonnen met toevoegen van suiker aan hun producten. Het eten na en tijdens de Tweede Wereldoorlog was schaars en van slechte kwaliteit. Men wilde producten langer bewaren en daarom zijn voedselproducenten gedwongen om conserveermiddelen toe te voegen aan hun producten. Maar conserveermiddelen in producten zijn bitter van smaak. Suiker wordt gebruikt om de smaak wat af te vlakken. Het is een bulkstof en dus goedkoop. Suiker werkt ook nog eens verslavend, dus mensen kopen meer.

Nu hoor ik je denken: wat heeft dat met mijn vak te maken? Alles! Kijk eens naar je kruidenmixen en melanges wat daar allemaal voor suikers inzitten, zoals dextrose, maltodextrine en glucose. Allemaal suikers die je niet nodig hebt. Zorg voor eerlijke smaken en ga op zoek naar melanges zonder al die suikers en smaakvervlakkers.

Altijd op de hoogte blijven?