Vaak neigt een columnist naar een ietwat negatieve toon. Hij of zij heeft meestal de neiging met een beschuldigend, waarschuwend en/of moraliserend vingertje te wijzen naar mensen of groepen die het volgens hem of haar niet goed doen. Een makkelijke methode waar we ons allemaal weleens schuldig aan maken. Maar als je één vinger naar iemand anders wijst, wijst de rest van je vingers naar jezelf.

Verrassend en creatief

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 10 procent van de winkels leegstaat. Er is een overschot aan winkelpanden in de detailhandel. Het aantal faillissementen is nog nooit zo groot geweest; in 2013 zijn ruim 12.000 faillissementen uitgesproken. Ondanks deze negatieve geluiden en de doemscenario’s die vaak over ons uitgestort worden, moeten we positief blijven. Daar hebben alle reden toe! Uit hetzelfde onderzoek waaraan ik refereerde (uitgevoerd door Locatus), blijkt dat er ook een grote groep detaillisten is die het wél goed doet. Het zijn juist de heel basale onderwerpen waardoor de overgebleven winkeliers goed scoren. Zaken als bediening, netheid, hygiëne en persoonlijke verzorging zijn bij hen piekfijn voor elkaar. Eigenlijk heel erg voor de hand liggend, maar heel belangrijk. Deze winkels creëren ook kansen door onderscheid in het assortiment; net even iets beter, iets anders, verrassend en creatief.

Goed gescoord

Als je dit zo leest, is dat toch op het lijf geschreven van de moderne slager? De slager die zich de afgelopen maanden weer van zijn beste kanten heeft laten zien. De slager die goed gescoord heeft op de NSM-vakwedstrijden in Zwolle en de slager die meegedaan heeft aan de verkiezing Slager met Ster. Op de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) was de sfeer buitengewoon gezellig en vooral positief; er waren alleen winnaars en alle collega’s waren goedgemutst. Ook de Slager met Ster-verkiezing zorgde voor veel enthousiasme. We zijn met z’n allen goed bezig en gaan vol vertrouwen 2015 in. Veel succes!

Altijd op de hoogte blijven?